HRVATSKA INOVACIJA U SVIJETU Zamislite novčanik koji ne možete izgubiti, koji prepoznaje lažne novčanice i koji je gotovo nemoguće ukrasti?

Pametni novčanik iz Baggizma posjeduje višestruko integriranu tehnologiju u sam objekt novčanika, koji je za tu potrebu i ostvarenje tehnoloških funkcionalnosti namjenski dizajniran.

Baggizmo Wiseward, inovacija hrvatskih stručnjaka u vidu pametnog novčanika čija kampanja upravo traje na kickstarteru, ovim su izumom oduševili globalno tržište.


Zamislite novčanik koji je nemoguće zaboraviti, izgubiti, koji prepoznaje lažne novčanice, štiti informacije o vašim kreditnim karticama…?

Upravo to, a i još mnogo više, inovatori Bagizzmo-a iz Hrvatske, predstavili su u ovom svom spektakularnom proizvodu.

Mi smo razgovarali s profesorom Ladislavom Jurićem, osnivačem, direktorom i voditeljem razvoja proizvoda, koji nam je objasnio pojedinosti o novoj hrvatskoj inovaciji u svijetu.

Baggizmo Wiseward, inovacija pametnog novčanika doista će promijeniti život mnogima. Što biste rekli koja je njegova najbolja karakteristika?

– Pametni novčanik iz Baggizma posjeduje višestruko integriranu tehnologiju u sam objekt novčanika, koji je za tu potrebu i ostvarenje tehnoloških funkcionalnosti namjenski dizajniran. Funkcionalsti koje Wiseward pruža su mnogostruke, a možda ključna funkcija je da povećava sigurnost kreditnih kartica i štiti osobne dokumente koje svakodnevno nosimo u novčaniku. Gledan kao cjelina, on je jedinstven pametni novčanik trenutno u svijetu. Može se dogododiti da će za par godina proizvodi poput pametnog novčanika zamijeniti i mobilne uređaje.


U moru inovacija i ideja današnje tehnologije, bitno se istaknuti. Kako ste Vi i Vaš tim došli na ideju pametnog novčanika i koliko dugo ste radili na istoj?

– Torba za gadgete Baggizmo koju smo također lansirali na Kickstarteru 2015. – bila je poticaj za razvoj novog proizvoda – pametnog novčanika – Baggizmo Wiseward. Područje nosive tehnologije u svijetu je dosta jako i zapravo jedno od vodećih razvojno područje u ICTu u kojem se predviđa veliki rast. Ipak, primijetili smo da je područje pametnih novčanika i dalje nedovoljno razvijeno. Naime, element zaštite imovine koju svakodnevno nosimo u novčaniku danas je aktualan zbog sveopće pojave uređaja za krađu podataka kojima pojedinci s male udaljenosti mogu ukrasti osobne podatke ili skinuti manje svote novaca s bankovnih računa očitavajući vaše kreditne kartice. Razvoj cjelovitog proizvoda, što uključuje istraživanje i razvoj tehnologije te dizajn i sam brending trajao je oko godine dana.  Na razvoju su radili – Ladislav Jurić (Osnivač, direktor, voditelj razvoja proizvoda), Izvorka Jurić (Voditelj razvoja proizvoda i brendinga), Ante Medić i Dajgor Labinac (Razvoj elektronike), Maša Milovac i Kristina Volf (Produkt dizajn), Plava Tvornica (Razvoj mobilne aplikacije i korisničkog iskustva), Tomislav Petković (razvoj prototipova).Naime, razvoj vlastite tehnologije za pametni novčanik, Baggizmo se sada nalazi u posjedu znanja kojim, pored pružanja garancije za kvalitetno korisničko iskustvo i kvalitetu hardwarea pametnog novčanika – ujedno ima i kapital za budući stalni razvoj elektronike i drugih unaprjeđenja ovog, ali i s njime povezanih novih proizvoda. Baggizmo stoga ne prodaje isključivo proizvode, već sada i znanje. Nakon završetka Kickstarter kampanje za pametni novčanik Baggizmo Wiseward 14.7., u cijelosti ćemo završiti finalne aplikacije za Wiseward, poslati ga na certificiranje te pokrenuti proizvodnju koja će biti smještena u Hrvatskoj.

Možete li našim čitateljima ukratko objasniti koje su sve njegove funkcije i zašto je baš ovaj proizvod „must have“ današnjice? (Iskreno, tako i izgleda)

– Baggizmo Wiseward  prvi je pametni novčanik na svijetu koji je integrirao više različitih aspekata zaštite u isti proizvod. Niti jedan od konkurenta ne posjeduje UV i RGB LED lampice, akceleormetar za npr. detekciju pada novčanika, niti magnetni senzor za npr. detekciju kada je novčanik otvoren i sl. Dakle, cjelokupna elektronika, mobilna aplikacija i produkt dizajn razvijeni su od strane inženjera i dizajnera iz Baggizma u Hrvatskoj. Rezultat tog rada je da proizvod posjeduje senzore i elektroniku kakvih se konkurencija nije usudila razviti.

Baggizmo Wiseward u potpunosti onemogućuje danas sveprisutno ilegalno sakupljanje i krađa podataka s beskontaktnih bankovnih kartica putem tzv. card skimmera kojima pojedinci s male udaljenosti mogu ukrasti osobne podatke ili skinuti manje svote novaca s bankovnih računa očitavajući vaše kreditne kartice na javnom mjestu. Za Baggizmo Wiseward smo razvili integiranu RFID zaštitu kojom je u potpunosti onemogućeno ilegalno sakupljanje podataka s beskontaktnih bankovnih kartica, te krađa podataka prisutnih u njemu. Istovremeno, RFID zaštita je integrirana na način da u novčaniku postoje dijelovi u koje možete pospremiti kartice koje želite zaštititi, ali i one dijelove novčanika u koji možete pohraniti RFID kartice koje ne trebaju zaštitu. Na taj način kartice s kojima npr. otvarata garažna vrata ili vam služe za “check in” na radnom mjestu i sl., možete koristiti bez da ih fizički vadite iz novčanika.

Putem Bluetooth tehnologije pametni novčanik iz Baggizma spojen je na mobilni uređaj čime se smanjuje mogućnost gubitka, krađe ili zaboravljanja novčanika. Putem mobilne aplikacije dobivate obavijest u slučaju da se nešto događa s vašim novčanikom – integrirani akcelerometar omogućuje detekciju pada novčanika, te vas mobilna aplikacija obaviještava o tome. Također vas informira ako ste se previše udaljili od samog novčanika – zaboravili ga kod kuće, na blagajni, u kafiću i sl. Uz pomoć mobilnog telefona moguće je detektirati položaj novčanika, a kako smo integrirali PIEZO zvučnicu, novčanik se može i “javiti” korisniku kroz zvučni signal ili neku personaliziranu melodiju. Naravno, vrijedi i obrnuto – pritiskom na određenu poziciju na novčaniku šalje se notifikacija aplikaciji kojom vaš mobitel daje zvučni signal, te ga tako možete pronaći ako ste ga zagubili negdje u stanu, uredu ili sl.

U unutrašnjem džepu novčanika – u pretincu za novčanice nalazi se UV lampica koja služi za detekciju originalnih novčanica, odnosno pomoću ultraviolentnog svjetla može se vidjeti da li novčanica ima kovinske zaštitne niti, te tako otkriti radi li se o originalnoj ili krivotvorenoj novčanici. Kako je u nekim zemljama to iznimno veliki problem, korisnik može prilikom preuzimanja novčanice kod plaćanja ili sl. odmah provjeriti  radi li se o originalu i prema potrebi reagirati.

Baggizmo Wiseward napaja se punjivim baterijama koje je moguće puniti na bežićnim punjačima (Qi standard). Posjeduje i integiranu RGB LED lampicu kojom se osvjetljuje  unutrašnjost novčanika odabranom bojom; magnetni senzor koji detektira otvaranje novčanika; NFC chip koji se može jednostavno programirati putem mobitela, a sama mobilna aplikacija omogućit će i dodatne zanimljive opcije personalizacije i upravljanja.

Dakle, prema opisima koje smo pročitali, ovaj novčanik je zapravo- nemoguće ukrasti?

– Dovitljivi kradljivci će se uvijek dosjetiti načina kako doskočiti i najinovativnijim metodama zaštite.No ono što Baggizmo Wiseward omogućava svom vlasniku da u svakm trenutku zna gdje mu je novčanik s vrijednim karticama.Također ukoliko se u pokretu dogodi da vam novčanik ispadne znati će te gdje se to dogodilo kao i što će vas preventivno aplikacija na vašem mobilnom uređaju upozoriti. Među ostalim zaštitama, implementacijom pasivnom zaštite tj. posebne zaštitnog tekstila, štitimo kartice od zlonamjernog čitanja podataka.
Baggizmo Wiseward superioran je u odnosu na dostupne proizvode na tržištu, jer ima implementirano više segmenata zaštite istovremeno.

Na kojem principu radi?

– Baggizmo Wiseward se sastoji od tri osnovna elementa – pasivne zaštite kreditnih kartica, hardware komponente integirane u samom novčaniku te mobilne aplikacije s kojom korisnik upravlja opcijama te mogućnostima novčanika.Iza toga stoji algoritam spremljen u sami mikrokontroler koji „sluša“ implementirane senzore, te po potrebi komunicira s mobilnim uređajem.I to radi u sljedećim slučajevima: za slučaj da se udaljite od novčanika dobit će te upozorenje na mobilnom uređaju; za slučaj da ne možete pronaći novčanik u neposrednoj udaljenosti, putem mobilnog uređaja možete „pozvati“ novčanik te pokrenuti zvučni alarm; ukoliko vam tijekom rada novčanik ispadne na pod, dobit ćete zvučni alarm koji će vas upozoriti; ukoliko ste uređaj stavili u „silent mode“ moći ćete ga locirati putem aplikacije te odrediti njegovu posljednju lokaciju gdje ste ga ostavili; novčanik ima integriran UV scanner za novčanice, čime jednostavno možete provjeriti originalnost novčanice; moguće je i promijeniti boju RGB LED lampe sukladno potrebama i željama; integrirani NFC chip moguće je predprogramirati s podacima poputkontakta, linkom na webstranicu i sličnim informacijama.

Kako teče kampanja na kickstarteru, jeste li uspjeli zainteresirati širu publiku za ovaj proizvod? Kakve su reakcije?

– Kampanja je trajala od 13.lipnja a završava 14.srpnja. Tri dana prije službenog kraja kampanje na Kickstarteru za pametni novčanik iz Baggizma, dosegnuli smo cilj od 35.000,00 USD. Reakcije podržavatelja su nas ohrabrile u nastavak projekta, a s druge smo strane pokazali kako je i u Hrvatskoj moguće razviti napredni tehnološki proizvod, ako za to posjedujete znanje. Tijekom kampanje naručeno je više od 400 primjeraka pametnog novčanika, od strane 370 podržavatelja, među kojima su mnogi Baggizmo podržali i s 5 USD. Kampanja traje sve do 14. srpnja i još uvijek je moguće među prvima na svijetu naručiti Baggizmo Wiseward

 Kada će novčanik biti dostupan široj javnosti? Cijena mu se, ako se ne varam, kreće oko 100-150 dolara?

– Pametni novčanikBaggizmo Wiseward bit će dostupan kroz webshop po cijeni od 119 USD, no sve dok ne proizvedemo prvu seriju, moći ćete ga osigurati prednarudžbom po nešto nižoj cijeni putem našeg webshopa. Više informacija na http://baggizmo.me

Na kojim sljedećim projektima radite?

– Razvoj Baggizmo brenda je projekt na kojem stalno radimo i razvijamo ga. Sada uz torbu imamo i pametni novčanik. Uvođenjem novog proizvoda te fokusom na IoT nosivu tehnologiju, te proširenje R&D odjela kao i razvoj vlastitog IP-a u narednom periodu osigurat ćemo i dodatan rast poslovanja.

Što biste poručili mladim hrvatskim inovatorima ili onima koji bi to željeli postati ali se, recimo to tako, boje svjetskog tržišta jer dolaze iz male, „neprimijećene“ zemlje?

– U današnje doba, dostupnost online servisa je toliko rasprostranjeno da nema potrebe diversificirati tržište iz kojeg krećete. Sve što radite i na čemu se mladi trenutno bave, treba preorijentirati za globalno tržište.Ovisno o specifičnosti proizvoda i projekta, treba se posvetiti tom karakterističnom tržištu. Hrvatska je odlična zemlja upravo za razvoj, jer imamo solidno školstvo koje generira izvrsne inžinjere, a naš standard unatoč visokim porezima omogućuje pristup izvrsnim talentima koje moramo zadržati u zemlji otvarajući radna mjesta i radeći na inovativnim rješenjima koje ne prepoznaju granice.
Podržite naše inovatore na kickstarteru i proširite priču o njima putem Twittera, Facebooka i Instagrama .

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0