U Osijeku je hospitaliziran pacijent kod kojeg trenutno postoji sumnja da ima koronavirus, a Večernji list doznaje da je riječ je o Đakovčaninu koji je bio nedavno u Šangaju u Kini.

Prvi orijentacijski nalaz muškarca u KBC-u Osijek koji je sa simptomima gripe došao iz Šangaja, pokazao se pozitivnim na koronavirus što je pak opovrgnuto kasnijom, kontrolnom provjerom. Drugi nalaz, kako se neslužbeno doznaje, pokazao je da ipak nije riječ o koronavirusu kod ovog pacijenta.

Takvo što je moguće jer je prvi nalaz screening nalaz, ali muškarac je u osječkom KBC-u u karanteni izoliran te je uzorak za analizu na koronavirus poslan u Zagreb posebnim automobilom. Taj, treći, nalaz bit će poznat večeras i on će definitivno potvrditi radi li se o prvom oboljelom u Hrvatskoj od ove bolesti ili je ipak riječ o gripi, čije simptome ovaj muškarac pokazuje, a koji su uostalom vrlo slični simptomima koronavirusa.

Iz KBC Osijek apeliraju na građane i medije da se ne širi panika jer u ovom trenutku nema potvrde da je koronavirus stigao u Hrvatsku.

Putnica koja je u Zagreb preko Dubaija došla iz kineskog Wuhana nema simptome zaraze koronavirusom te će biti u kućnoj izolaciji još neko vrijeme. Ekspertni tim prije njezina dolaska u Zagreb provjerio je propisanu proceduru postupanja prema protokolu. Sve su službe na visini zadatka i sustav funkcionira, poručio je ministar zdravstva, prof.dr.sc. Vili Beroš koji apelira da se ne objavljuju neprovjerene informacije koje bi mogle uznemiriti javnost.

Službeno u Hrvatskoj i dalje nema nijedan oboljeli od koronavirusa čiji broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u svijetu raste, pa tako i u europskim zemljama. Ono što znanost dosad sigurno zna za ovaj virus jest da se prenosi kapljičnim putem, ali i da brzo umire na zraku te mu ne odgovaraju topli vremenski uvjeti, piše Večernji list.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime