HOĆEMO LI I KADA “UGLEDATI” LEĆEVICU? Župan: Razumijem nestrpljenje ljudi, nadam se skorom natječaju za izvođača radova

"Naša odluka je da sve to skupa završimo do 2020. godine. A do tada će se otpad odlagati na Karepovac, koji će biti u funkciji sve do otvaranja Lećevice"

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine vijećnici su čuli Izvješće o tekućim fazama izgradnje Centra za gospodarenje. Izvješće Marije Vuković d.i.a., privremene pročelnice i mr.sc. Vlatke Lucijanić Justić, privremene upraviteljica RCČO.


Iako su svi oporbeni klubovi kritizirali probijanje zacrtanih rokova oko Lećevice, izvješće je podržano većinom glasova.

Vlatka Lucijanić Justić

Možete ga u cijelosti pročitati ovdje:

izvjesce-rcco

Novosti iz Lećevice komentirao nam je župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban.

– Jednu smo točku povukli prije same sjednice, jer kroz idućih mjesec do mjeseci pol dana očekujemo niz daljnjih aktivnosti na Lećevici, odnosno očekujemo ocjenu JASPERS-a i potpis ugovora za sufinanciranje od strane resornog ministarstva. Kad to zatvorimo, sve je u našim rukama i ne očekujemo zapreke, kakvih je nažalost bilo u proteklim godinama. Iskreno se nadam da ćemo po završetku toga ubrzanim koracima krenuti, odnosno da ćemo do kraja ove ili u siječnju sljedeće godine objaviti natječaj za izvođača radova. Razumijem sve ljude, jer zaista je predugo trajalo, bilo je saplitanja nogu i ostalih neprimjerenih aktivnosti, jer očito Lećevica nije svima legla – kazao nam je župan.“Ministar Dobrović nije izdao nijedan dokument”

Potom je otkrio na koga mislio kada je govorio o zaprekama.

– Pa evo reći ću, ako se u dvije godine niti jedan dokument resornog ministarstva, za vrijeme ministra Dobrovića, nije izdao, onda bi vam trebalo biti jasno u kojem je smjeru to išlo. Paralelno s tim, postoji tužba dvije udruge i lokalna zajednica, mislim da je zadnje ročište 25. listopada. Ne mogu prejudicirati sudsku odluku, ali kakva god bila, ne priječi nas u daljnjem radu, pa očekujem da će se s radovima na Lećevici započeti vrlo brzo.Sad je aktualno pitanje zelenih otoka za odvajanje otpada u gradovima i općinama. Lokalne vlasti se brinu da se, ako i postave sve zelene otoke, razvrstani otpad koji se u njih sakupi neće imati gdje deponirati nakon najavljenog zatvaranja Karepovca?

Edukacija građana

– Imat će se gdje deponirati. Naša odluka je da sve to skupa završimo do 2020. godine. A do tada će se otpad odlagati na Karepovac, koji će biti u funkciji sve do otvaranja Lećevice. Ono što je jako bitno je osvijestiti građane da je bitno sortirati otpad i to već na kućnom pragu. Moram reći da su djeca u to puno bolje upućena, puno bolje znaju nego mi odrasli i ne samo znaju, već osjećaju potrebu da to tako bude. Moramo raditi na dodatnoj edukaciji građana. Građani neka sortiraju i neka ne brinu gdje će s tim otpadom, jer, kako je kazao i direktor Čistoće Miroslav Delić, oni će se o tome jako dobro brinuti i neće biti nikakvih posebnih problema. Ja već sada doma selektiram otpad i to već tri ili četiri godine. Važno je osvijestiti građane i to ne samo urbanih, već i ruralnih područja o važnosti razvrstavanja otpada.

Na kraju je komentirao problem s kompostanama, a župan se nada da će se ovaj problem riješiti u skoro vrijeme.

– Mislim da Čistoća na tome već radi i vidjet ćemo, mislim da ćemo 2019. godine stvoriti svijest kod građana o važnosti razvrstavanja, a do tada napraviti sve predradnje da bi građani bez straha selektirali i odlagali taj otpad – zaključuje župan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime