“Hoće li Split tugovati za društvom koje je među rijetkim živim stogodišnjacima uz našeg Hajduka?”

Uskoro bi mogli ostati bez krova nad glavom...


Foto: KUD Jedinstvo

KUD-u Jedinstvo prijeti deložacija iz prostora u centru grada Splita u kojem su desetljećima vježbali. Odluka je to suda, postala je i pravomoćna, a samo je pitanje dana kada će morati napustiti prostor.


Osvrnuo se na tu činjenicu HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Splita Zdeslav Benzon.

Pita se, među ostalim, hoće li Splićani tugovati za Jedinstvom. O tome je napisao status na svojem Facebook profilu.

Splićani tuguju za legendarnim Mustafon Nadarevićem, glumcem koji je svojom ulogom inžinjera Duje u Velom mistu obilježio Split. Neka mu je slava i hvala.

No pitam se, hoće li Splićani tako tugovati i za KUD Jedinstvo Split, čuvarom splitske i hrvatske kulturne baštine, društvom koje je obilježilo i zadužilo ovaj grad i koje će uskoro ostati bez sale za plesne probe?

Dužan sam reagirati, ne samo zbog mojih prijatelja i kolega koji su bili ili jesu članovi splitskog ‘Jedinstva’, već i zbog činjenice da govorimo o nečem tako velikom i značajnom za ovaj grad!

Pitam se, hoće li Split tugovati za društvom koje je među rijetkom živim stogodišnjacima uz našeg Hajduka? Društvom koje je u svojoj povijesti iznjedrilo brojne velikane, koje je osvajalo na stotine nagrada, društvo koje je prepoznato u svijetu, društvo koje je preko jednog stoljeća čuvalo našu baštinu i tisuće naše djece odvuklo od ulice?

Ili ćemo pokušati kao grad, svi mi zajedno, biti generacija koja će nešto tako značajno za Split – splitsko ‘Jedinstvo’, spasiti od propasti?

Prostora u gradu ima. Novca ima. Svi znamo da se trošio na neusporedivo manje bitne stvari, u prošlim mandatima kao i u sadašnjem. A ‘Jedinstvo’ je godinama bilo svima zadnja rupa na sviralu.

Ovo je pitanje isključivo političke volje i prioriteta.

Zato pozivam gradonačelnika; ako već niste imali prostora da učinite više stvari za grad u svom mandatu, apeliramo da spasite ‘Jedinstvo’ i ustupite im termine u probnoj dvorani obnovljene Tončićeve, zajedno s GMD Sanctus Domnio i gradskom limenom glazbom.

Neka obnovljeni Hrvatski dom zaista bude dom hrvatske i splitske kulture, a ne samo dom za nove ‘ukruhe’.

A ako bude trebalo, raspraljvat će o tome i Gradsko vijeće!

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
0
Hagić
4
Hmmm
0
Plač
5
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime