Hoće li sinjskim mališanima biti osiguran produženi boravak u jaslicama i vrtićima?

Prilikom upisa djece u pedagošku 2018./2019. godinu provest će se anketa među roditeljima da se vidi postoji li interes i potreba za produženi boravak

U nastavku 11. sjednice sinjskog Gradskog vijeća, koji je održana u ponedjeljak, 27. ožujka, vijećnici su većinom glasova usvojili Prijedlog Plana mreže dječjih vrtića na području Grada Sinja. U okviru rasprave govorilo se i o potrebama proširenja rada jaslica i vrtića u više smjena, piše Ferata.hr.


Tako je vijećnik Mosta nezavisnih lista i predsjednik Gradskoga vijeća Joško Kontić podsjetio kako je raspisan natječaj Europskog socijalnog fonda za unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Kontić je kazao kako bi se Grad Sinj trebao osloni na ovaj projekt, jer bi u okviru njega mogao osigurati novac za rješenje dijela problema rada jaslica i vrtića te realnih potreba na koje su vijećnici ukazali. Mišljenja je kako je ovaj natječaj prilika da gradska izvršna vlast uz pomoć vijećnika aplicira prema ovom fondu, kako bi se otvorile mogućnosti za zapošljavanje novih djelatnika te proširenje programa rada jaslica i vrtića u više smjena.

Otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga, za bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda raspisan je 8. ožujka i otvoren je do 31. prosinca ove godine, a na njega se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave i vrtići. Vrijednost natječaja je 300 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u okviru operacije ‘Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja’.

Ovim natječajem financiraju se projekti koji doprinose usklađivanju obiteljskog i poslovnog života obitelji s uzdržavanim članovima rane i predškolske dobi, kroz unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena dječjih vrtića daljnjim razvojem postojećih i/ili uvođenjem novih programa. Projekt potiče inovativan pristup u osiguranju produljenog radnog vremena novim načinima kombiniranja produljenog boravka, poslijepodnevnog i/ili smjenskog rada s ciljem veće dostupnosti, priuštivosti i obuhvaćenosti djece programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ravnateljica Gradskog dječjeg vrtića Bili cvitak Sinj Nediljka Dolić mišljenja je da se Grad Sinj i Dječji vrtić Bili cvitak trebaju javiti na ovaj natječaj Europskog socijalnog fonda.

– Prilikom upisa djece u pedagošku 2018./2019. godinu provest ćemo anketu među roditeljima da vidimo postoje li interes i potreba za produženi boravak djece u jaslicama i vrtićima. Sukladno njihovim potrebama pokušat ćemo se angažirati i napraviti sve kako bismo ispunili zahtjeve roditelja – kazala je ravnateljica Dolić.


Obzirom da su vrtići obvezni primjenjivati državni pedagoški standard, upitana je može li se DV Bili cvitak već od iduće pedagoške godine prilagoditi zahtjevima i potrebama roditelja za produženi boravak djece u jaslicama i vrtićima, piše Ferata.hr.

– U tome i jest problem što mi nemamo prostorije i što nemamo uvjete za takve stvari. Jednostavno, nama bi trebao još jedan vrtić da bi se to uistinu moglo ostvariti onako kako bi trebalo i kako pedagoški standardi zahtijevaju – odgovorila je ravnateljica DV Bili cvitak Nediljka Dolić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0