HOĆE LI HDZ KAZNITI TUŠEKA? Jandroković: “Razgovarat ćemo s njim”

“Moje mišljenje je da nije išao s namjerom bilo kakve korupcije" - ističe Jandroković


Nakon polaganja vijenca povodom Dana sjećanja na žrtvu holokausta na zagrebačkom Mirogoju, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković dao je izjavu medijima. Osudio je zločine NDH, ali kaže da je pitanje HOS-ovaca osjetljivo pitanje. Smatra da Žarko Tušek nije napravio ništa loše, ni kazneno gonjivo, samo nije uopće trebao razgovarati s Viktorom Šimunićem – bilo je to politički naivno, prenosi N1.


Mlade treba stalno podsjećati na zločine Holokausta, smatra predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Također je osudio zločinački režim NDH. Kada govori o simbolima koje nose pripadnici HOS-a, ističe kako je to ‘osjetljivo pitanje’, pa pojašnjava zašto to misli.

“Osudit ću zločinački režim NDH. Sve ono što je na bilo koji način vezano uz ustaški režim, simbole, za to već i sada postoji zabrana. Slažem se da tu vrstu ikonografije i bilo kakvog slavljenja ustaškog režima treba zakonom regulirati i zabraniti. Što se tiče HOS-ovog znaka, ne mislim da oni koji podržavaju i nose to znakovlje, posebno na obljetnicama, podržavaju ustaški režim i NDH.  Radi se o jednom osjetljivom pitanju”, kaže Jandroković, pa pojašnjava:

“Bilo bi dobro da pronađemo konsenzus kako se na to referirati. Imamo polaznu osnovu koja je po meni doba, to je preporuka Vijeća kojeg je osnovala Vlada. Treba razdijeliti slavljenje i veličanje NDH, to treba zabraniti. Ovdje se radi o specifičnoj situaciji, oznaci postrojbe koja je sudjelovala u Domovinskom ratu”, kaže tako.

Komentirao je i slučaj Tušek-Šimunić.

“Što se Tušeka tiče, prvo žao mi je što se to dogodilo. Ne razumijem uopće zašto je išao na taj razgovor, to mi je zaista politički naivno, pa i neozbiljno. Formulacije koje je upotrebljavao su bile zaista nespretne, neke od njih i neprimjerene. No, ja ne mislim da je on išao tamo činiti bilo što nečasno, imam dojam da se radilo o jednom političkom, da tako kažem, ispitivanju jednog mogućeg partnera i siguran sam da je danas gospodinu Tušeku žao što se upustio u to, što nije pazio i nije ozbiljnije i zrelije pristupio razgovoru s tim čovjekom”, smatra Jandroković.“Što se nuđenja političkih funkcija tiče, on je sam u tom razgovoru rekao da je karikirao, to ste svi čuli vjerojatno. On se nespretno izrazio, ali je li počinio bilo kakvo kazneno djelo, to će odlučiti institucije. Ali ja vam kažem – pristupio je neozbiljno i naivno tom razgovoru”, dodao je.

Hoće li HDZ sankcionirati Tušeka? “Mi ćemo razgovarati s njim, vidim da je i sam svjestan da je pogriješio, da mu je žao što je to učinio. Razgovarat ćemo i vidjeti što je najbolje za njega i HDZ”, dodaje.“Moje mišljenje je da nije išao s namjerom bilo kakve korupcije i podmićivanja, nego se upustio u razgovor s nekim s kime po meni uopće nije trebao razgovarati”, zaključuje Jandroković, piše N1 portal.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime