Već godinama HNS muku muči s posjećenošću Prve HNL lige koja iz godine u godinu pronalazi novo dno za dotaći po pitanju gledanosti. Činovnički nevažna stvar i nije tako nevažna kada se gleda kroz kontekst valorizacije lige u pogledu TV prava, kao i prihoda klubova od ulaznica, a posljedično i sponzora čime klubovi manje ovise o prodaji igrača. Možda bi svih ovih godina liga i dobila bar neku kozmetičku intervenciju kad bi se neko tijelo bavilo samo ligom, ali tog tijela nema. Iracionalnom odlukom samih prvoligaša Udruga prvoligaša koja se bavila natjecanjem ugašena je još davne 2014. godine, te je sva briga o ligi spala na HNS. Od tad do danas, nitko osim Hajduka nije je niti pokušao obnoviti.

Prošla su tri mjeseca od prezentacije čelnika Hajduka kojom su pokušali pridobiti ostale prvoligaše za obnovu Udruge prvoligaša u svrhu iskorištavanja maksimalnog potencijala lige koji bi mogao klubovima donositi financijsku korist, ali do novog sastanka nije došlo premda je bio dogovoren. Trebao je biti organiziran prije utakmice Hrvatska – Mađarska, ali su neki od klubova apsurdno otkazali dolazak radi unaprijed poznatih obaveza.

Kako Udruge prvoligaša nema sve odluke donose tijela HNS-a, pa tako se nađe genijalac u HNS-u koji derbi Prve HNL stavi u trash termin – petak 22.11.2019. u 18 sati. I mnogi će nalaziti opravdanja u Dinamovoj utakmici Lige prvaka koja se igra četiri dana kasnije, 26.11.2019. protiv Atalante, borbi za nacionalni koeficijent i tko zna kakva druga glupa opravdanja koja pokušavaju opravdati neopravdivo – derbi radnim danom. I tako dok oni pričaju o novcima i koeficijentima pate oni bez kojih nema nit stadiona, nit sponzora, nit TV prijenosa – gledatelji.

Ipak kako ne bi zapeli u vrtlogu subjektivizma držimo se činjenica. Tog utorka igra se osam utakmica grupne faze Lige prvaka, u njima sudjeluje 16 momčadi, od tih 16 momčadi samo pet njih će ligaške obaveze odraditi u petak, a ostalih 11 će to odraditi u subotu. Važno je napomenuti kako oni koji igraju u terminu petkom imaju marketinški nezanimljive utakmice protiv ekipa s dna tablice (iznimka Galatasaray koji igra sa šestoplasiranom momčadi prvenstva), dok će se u subotnjem terminu igrati utakmice poput Atalanta – Juventus i Manchester City – Chelsea. Također priču o odmoru potrebnom igračima zbog utakmice idućeg utorka osporava činjenica da svega tri dana prije termina derbija Hrvatska igra prijateljski susret s Gruzijom, a četiri dana prije mlada U-21 reprezentacija igra kvalifikacijski susret za Europsko prvenstvo protiv Češke.

Razlog zbog kojeg je Prva HNL jedina liga koja je derbi (marketinški najvrijedniju utakmicu) stavila igrati radnim danom nije teško dokučiti. Dva su motiva za takav vid odluke: višegodišnje sustavno dodvoravanje interesima Dinama, kao i višegodišnje sustavno pražnjenje stadiona raznim propisima i odlukama čije tribine su jedina stvarna opozicija kriminalnim strukturama u hrvatskom nogometu.

Nakon dugo godina liga nije dosadna i ovaj derbi bio je idealna prilika da na Maksimiru bude nešto više od otužnih 13.248 gledatelja koliko ih je u prosjeku bilo u derbijima prošle sezone. Da se popravi očajna gledanost Dinama koji je trenutno u prosjeku tek peti najgledaniji klub HNL-a sa svega 2.505 gledatelja po utakmici, odnosno 34 gledatelja više u prosjeku od Istre. Da u svega šest domaćih utakmica Hajduka ne bude čak 43% gledatelja lige.Ali to nisu problemi koji interesiraju HNS, od gledanosti oni nemaju korist već nepoželjne kritike, pa zašto se uopće zamarati dobrobiti klubova HNL-a kad ni njih same to ne zanima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. Pa da navijaci imaju muda ujedinili bi se i isli u rusenje tih tamo…. Vecina ih je jaka samo na virtuali a u stvarnosti su za hurac…. I na ovi komentar ce se naci pojedinci koji ce vridat..
    Jadno….

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime