HNK Cibalia pred gašenjem: Igrači se raspuštaju

Klub je bankrotirao, prijeti mu stečaj, a ne uspijeva pronaći investitore koji bi ga spasili

Kultni stogodišnjak HNL-a i nekadašnji prvoligaš nalazi se na korak od potpune propasti. Klub je bankrotirao, prijeti mu stečaj, a ne uspijeva pronaći investitore koji bi ga spasili.


Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika i predsjednik Povjerenstva za iznalaženje strateškog partnera u HNK Cibalia, konstatirao je da u predviđenom roku od 15 dana od objave Javnog poziva nije zaprimljena nijedna ponuda. Na novoj sjednici Povjerenstva odlučeno je da će se natječaj ponoviti, prenosi Index.

Cibalia je prošle godine proslavila stotu godišnjicu, a prije nekoliko dana njen paket dionica završio je u jednom oglasniku. Bila je to svojevrsna zafrkancija nezavisnog kandidata iz Vinkovaca Damira Jakšića koji je htio skrenuti pozornost na ozbiljnost situacije i pomoći klubu u pronalasku investitora. Postavio je cijenu kluba na 6,5 milijuna kuna s čim su se mnogi sprdali, ali se u narednim danima dogodilo ono što nije očekivao.

Jakšić je to napravio 3. siječnja i odjeknulo je. Mediji su se zainteresirali, problem Cibalije pojavio se na nekoliko televizija, ali strateški investitori nisu. Oglas je maknut, ljudima bliskima Cibaliji to je dalo lažnu nadu da se možda pronašao spasitelj, ali od svega toga ostalo je jedno veliko ništa. Jedini ozbiljan investitor koji je bio spreman uložiti ogromnu količinu novca u ponovno oživljavanje kultnog hrvatskog kluba odustao je.

Jedini ozbiljni investitor koji je htio spasiti Cibaliju je odustao

Nekadašnji hrvatski nogometaš, a sada nogometni menadžer Miro Bičanić i društvo stranih investitora s fondom iz Švicarske imali su u planu Cibaliju spasiti od propasti.

Trebalo je prvo podmiriti milijune kuna dugova, a onda uložiti milijune eura u infrastrukturu i uređenje stadiona. Podsjetimo, klub je u dugove dospio 2013. i 2014. godine kad je pokrenut predstečajni postupak. Tada je prijavljen dug od gotovo 11 milijuna kuna. Šest godina kasnije, uz otpisanu gotovo polovicu prijavljenog duga u predstečajnom postupku, uspjelo se nagomilati još toliko.Prošle godine dio je saniran kreditom od pet milijuna kuna, ali nitko zapravo ne zna koliko točno HNK Cibalia duguje. Kruže priče da se cifra trenutačno vrti oko dva milijuna eura, što je oko 14 milijuna kuna. Ispadanjem u treću HNL nastavilo se istim trendom što prkosi logici.

Prošle godine za drugoligašku licencu nisu se mogli izboriti. Vinkovački klub bio je u velikim financijskim problemima tijekom cijele sezone, a nije mu pomogla ni smjena vodstva, kao ni domaćinstvo finala Hrvatskog kupa. U trećoj ligi ostali su i bez novca koji prvoligaši dobiju od TV prava (iako je to mizeran iznos, u ovakvoj situaciji itekako je potreban), kao i bez novca koji se dijelio HNL-om na temelju uspjeha hrvatskih klubova u europskim natjecanjima, ponajviše Dinama. To je pomoglo gomilanju dugova.Prvi put u povijesti kluba raspisan je i natječaj za direktora kluba na koji se također nitko nije javio. Grad je tijekom protekle godine uspio smanjiti dug za tri milijuna kuna racionalnom potrošnom i planiranjem svih troškova, ali to nije bilo dovoljno. I dalje ostaje misterij kako je klub povećao dugove ispadanjem u treću ligu. Cijelo to vrijeme njime je upravljao Grad Vinkovci, odnosno HDZ, stranka koja je na vlasti u opustošenom slavonskom gradu. A znamo kako te priče završavaju.

“Nažalost, nakon višemjesečnih pregovora posao je propao i definitivno smo odustali od preuzimanja Cibalije”, kazao je Miroslav Bičanić, inače agent hrvatskog reprezentativca Marcela Brozovića i izvanserijskog Dinamovog talenta Antonija Marina.

“Zaista se želim zahvaliti Gradu Vinkovcima, koji je profesionalni pripremio natječaj i napravio reviziju poslovanja Cibalije. Izradili su dugoročni plan razvoja kluba i pozicionirali se kao mogući manjinski partner budućim ulagačima te sanirali dio dugova. Grad nam je pružio priliku, odradio je posao od godine i više dana u nekoliko mjeseci, ali ispriječili su nam se zakoni Republike Hrvatske i mi nismo mogli ući u taj posao”, dodao je Bičanić.

Više informacija pročitajte ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
2
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime