Tlak zraka u Splitu danas je na razini mora prvi put od svibnja pao ispod 1000 hPa, a daljnjim padom dosegnuta je najniža vrijednost od siječnja ove godine. Znak je to da je područje Jadrana pod utjecajem duboke ciklone sa sjeverozapada Europe čiji se sekundarni centar i frontalni sustav premještaju preko sjeverne Italije i sjevernog Jadrana.

Nedjelju je na Jadranu obilježilo umjereno do jako jugo i oblačno vrijeme. Za razliku od subote, u nedjelju do 20 sati najviše kiše bilo je na sjevernom Jadranu. Tako je ponegdje u zaleđu Kvarnera palo preko 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Jugo je krajem dana i navečer u velikom dijelu Dalmacije okrenulo na oštro (južni smjer). Oštro u Splitu i na dubrovačkom području puše na udare do olujnih 72 km/h, no u sljedećim satima vjetar će još ojačati.

Najjači udar vjetra do 20 sati izmjeren je na biokovskom vrhu Svetom Juri, 121 km/h.

Dan je obilježila natprosječna toplina. U dijelovima Dalmacije niti minimalna jutarnja temperatura zraka nije padala ispod 20°C, što je iznimno rijedak meteorološki događaj za studeni.

Najviše dnevne temperature zraka 3.11.2019. (Pljusak.com)

U drugom dijelu noći očekuje se prolazak hladne fronte zbog čega će vjetar okretati na lebić i pulenat, pa je u nekim uvalama moguća ciklonalna plima. Upravo će u noći na ponedjeljk biti najviše kiše, pljuskova i grmljavine. Lokalno će u nekoliko sati pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, stoji u upozorenju DHMZ-a, a to znači da će mjestimice biti bujica.

Ponedjeljak odnosi prolazno smirivanje vjetra, no nova ciklona i novi olujni udare juga i lebića očekuju se već u utorak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime