Ovog srpnja, u drevnom makarskom Franjevačkom samostanu, nakon temeljite obnove prostora i njegova opremanja, te restauriranja svakog primjerka desetljećima prikupljanih mekušaca koje je dobrano nagrizao zub vremena, Malakološki muzej ponovno je otvoren za posjetitelje. Nema sumnje da je obnovljeni postav muzeja, jednog od najprepoznatljivijih makarskih turističkih proizvoda, već ovog ljeta uvelike obogatio turističku ponudu Makarske, ali i oduševio sve Makarane koje zanima prirodoslovlje.

Obnovljen, preuređen i obogaćen različitim multimedijalnim sadržajima, Malakološki muzej u Makarskoj zaista izgleda spektakularno!

Više fotografija Antonija Mihaljevića pogledajte na njegovoj fotografskoj Facebook stranici “Fotk.AM”

 

Radovi, čija se vrijednost na kraju popela na ukupno 1,250.000 kuna započeli su početkom srpnja prošle godine. Prostor je preuređen, ugrađene su toplinska i hidroizolacija, nabavljene su adekvatne vitrine, postavljeno je novo osvjetljenje, a posebna atrakcija su multimedijalni sadržaji, videomaterijali i zvučni efekti koji upotpunjuju doživljaj jedne od najbogatijih zbirki školjaka u nas.

Gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo zadovoljan je obavljenim radovima i ponosan na novo ruho muzeja.

– Zbirka je svoj postanak započela 1959. prikupljanjem materijala na Makarskom primorju. Prikupljanje je organizirao fra Jure Radić uz pomoć bliže suradnice, sestre Marije Edite Šolić, fra Frane Careva i druge braće iz samostana – podsjetio je fra Ante Čovo.Za komentar hvalevrijednog projekta upitali smo makarskog dogradonačelnika, Dražena Nemčića.

Dražen Nemčić

– Ovo je lijepa priča iz koje svi nešto mogu naučiti. Obnova Malakološkog muzeja i njegovog postava koji je nedavno dobio novo ruho krenula je od samostana, odnosno gvardijana fra Ante Čove koji je u projekt uključio sve koje je mogao uključiti; od Ministarstva regionalnih fondova, Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Makarske, TZ Grada Makarske, Makarske razvojne agencije koja je pripremila dokumentaciju. Dobili smo tako mjesto gdje naši građani, djeca i turisti mogu doći i uživati.

Mjesto školjkama je oduvijek bilo u franjevačkom samostanu kao što je to zamislio fra Jure Radić. Fra Ante Čovo je pokrenuo još neke projekte tako da se taj samostan dovede u što bolje stanje i da što više koristi od njega imaju građani Makarske i turisti.

Makarsku mnogi gledaju kroz prizmu sunca, mora, kupanja. Međutim, cilj Makarske i gradske vlasti je produženje sezone i obogaćivanje sadržaja, osobito onda kada se ne može uživati u suncu. Na tome tragu je obnova Malakološkog muzeja još jedna stepenica bliže našem željenom cilju – kazao nam je dogradonačelnik Nemčić.

Dražen Nemčić

Očekivano, već je ovog ljeta muzej posjetio ogroman broj turista. Iako službenih podataka nema, doznajemo da u posjetima prednjače Poljaci.

Nezaobilazno odredište turista

Za sve posjetitelje Malakološka zbirka Franjevačkog samostana u Makarskoj, tijekom ljeta je otvorena svaki radni dan od 10 do 19 sati, a nedjeljom od 10 do 13 sati. Radno vrijeme tijekom zimskog razdoblja bit će uz najavu i po dogovoru. Cijena ulaznica za odrasle je 30 kn, grupni posjet odraslih po osobi 20 kn, pojedinačna ulaznica za učenike, studente i umirovljenike 15 kn. Besplatan ulaz je za djecu do 7 godina starosti, hrvatske branitelje, osobe s invaliditetom, te za sve individualne posjetitelje svakog prvog četvrtka u mjesecu. Najave grupnih posjeta i vodstva mogu se obaviti e poštom malakoloska.zbirka@gmail.com ili mobitelom na broj 099 4639 293, od ponedjeljka do petka.