HGU u nedjelju obilježava Svjetski dan glazbe

U gradu koji je toliko intenzivno prožet glazbom koja je tijekom godina kreirala kulturno bilo njegovih stanovnika, tu je istu glazbu nemoguće ušutkati, stišati na određeno vrijeme.  Tako je bilo i za vrijeme pandemije Corona virusa kad su splitski glazbenici iz svojih domova, sa svojih balkona i vrhova zgrada svirali, pjevali i donosili glazbu svojim sugrađanima. Glazba bodri duh i liječi ranjena srca.


Tako će biti ove godine 21.06. kad ćemo, obremenjeni iskustvom pandemije obilježiti  Svjetski dan glazbe, kao i prethodnih devet godina. Donijet ćemo glazbu na splitske ulice i trgove za splitske ljude i njihove goste i na taj način biti povezani sa svim gradovima i mjestima u Hrvatskoj koji slave glazbu na taj način toga dana.

U većini  zemalja svijeta koje su već niz godina u lancu obilježavanja Fette de la music taj je lanac ove godine, nažalost, prekinut.

Split se ove godine odlučio obilježiti Svjetski dan glazbe sa glazbenicima dokazanog talenta za muziciranje i glazbene izvedbe koje osvajaju glazbenu publiku na prvu.

Tako će nam se ove godine na lokaciji ispred ulaza legendarni Stari plac predstaviti grupa Magic Whish sa Željanom Jaman kao vokalnom solisticom koja na sebi svojstven način publici donosi pjesme različitih glazbenih stilova i u kojima se izvrsno snalazi praćena vrhunskim instrumentalistima.

Ana Uršula Najev, inače studentica glume na splitskoj akademiji dramskih umjetnosti i sa iskustvom nastupa u teatru i na filmu,  će nam uz pratnju svog banda u drevnom ambijentu Voćnog trga izvesti svoj program pjesama.


Na Poljani Tina Ujevića, kod zgrade splitskog HNK-a predstavit će nam se duo Anka  & Yellow Orchestra kojeg čine Anka Ilijašević-Nikolac i Ilija Utrobičić. Svojim repertoarom privući će publiku diskretnijih i intimnijih, ali jednako intenzivnih glazbenih usmjerenja.

Hrvatska je u ovom trenutku zemlja u kojoj je situacija sa Corona virusom povoljna te smo stoga u mogućnosti na ovaj način slaviti glazbu. Slavit ćemo je za sve nas prisutne, ali isto tako i za sve ljude u već spomenutim gradovima i mjestima onih država koja to ove godine nisu u mogućnosti. To nas čini izuzetno privilegiranim i ponosnim te nas, osim u moralnom i kulturnom aspektu, ohrabruje i na ekonomskom i gospodarskom polju budući da smo zemlja koja ima razvijenu granu turističke industrije.Ove godine ćemo, pridržavajući se naputaka nadležnih institucija u svjetlu sintagme  #Budimo odgovorni, na prvi dan ljeta, obilježiti i Međunarodni dan Jazza koji se inače obilježava 30.04. svake godine, ali je zbog poznatih razloga morao biti odgođen. Glazbeni izvođači će na tri lokacije na kojima će biti nastupi u svoj repertoar uvrstiti i jazz standarde.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime