HGK: U listopadu rast industrijske proizvodnje

U prvih deset mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,9% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine


U listopadu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,3% veća u odnosu na listopad 2018. godine. Promatrajući samo listopad od 2008. godine, razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem listopadu bila je treća najveća razina proizvodnje, a konkretno u odnosu na listopad 2008. godine bila je 7,7% manja.


Strukturno, rast u ovogodišnjem listopadu isključivo je rezultat povećanja proizvodnje kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (14,7%, sedmi uzastopni mjesec rasta), dok je kod rudarstva i vađenja (-10,9%, u osam mjeseci samo jedan rast) te prerađivačke industrije (-1,5%, u posljednjih pet mjeseci bilježe se oscilacije) zabilježen pad proizvodnje. Promatrajući samo listopad tijekom godina, prema dostupnim podacima, razina industrijske proizvodnje kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije u ovogodišnjem listopadu bila je najveća razina u posljednjih dvadesetak godina.

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imao pad kod proizvodnje pića (-8,5%, treći uzastopni mjesec pada) i proizvodnje kemikalija (-16,9%, uglavnom prisutne oscilacije u kretanjima proizvodnje).

Na kumulativnoj razini samo se kod rudarstva i vađenja bilježi pad proizvodnje, dok je kod prerađivačke industrije (0,3%) i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (14,7%) još uvijek veća razina u odnosu na prošlogodišnju.

U prvih deset mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,9% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđa se da će se industrijska proizvodnja ostvariti rast, a na taj će rast povoljno utjecati pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije). Kod inozemne potražnje (robni izvoz) također očekuje se da će se nastaviti uzlazni trend.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime