HGK: Nastavljen rast plaća na godišnjoj razini

Medijalna je neto plaća u srpnju ove godine iznosila 5504 kune, objavili su iz Hrvatske gospodarske komore

U srpnju je u odnosu na lipanj zabilježen pad prosječnih mjesečnih plaća po zaposlenom u pravnim osobama, pri čemu je bruto plaća smanjena za jedan posto, a neto plaća za 1,1%.


Riječ je o uobičajenoj sezonskoj oscilaciji koja ne utječe na međugodišnji trend rasta uspostavljen još od sredine 2014. godine. Tako je u srpnju ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8420 kuna, što je 464 kune ili 5,8% više nego u istom mjesecu 2017. godine.

Istodobno je neto plaća iznosila 6206 kuna, što je 301 kunu ili 5,1% više nego u srpnju prethodne godine. Pri povratku inflacije koja se kretala na razini tek nešto višoj od dva posto realne su plaće porasle umjerenije, neto plaća za 2,9%, a bruto plaća za 3,6%.

Očito je da se, za razliku od prošle godine, u ovoj godini bilježi snažniji rast bruto plaće u odnosu na neto plaću kao rezultat iščezavanja utjecaja prethodnih poreznih promjena, stoga ove godine bruto plaća raste dinamičnije nego prošle godine, dok je rast neto plaće umjereniji nego lani.

Medijalna je neto plaća u srpnju ove godine iznosila 5504 kune, što znači da je polovina zaposlenih primila višu, a polovina nižu plaću od navedenog iznosa. U odnosu na srpanj prošle godine, medijalna je neto plaća porasla za 297 kuna (skromnije od povećanja prosječne neto plaće), što upućuje na to da je rast plaća izraženiji u gornjem dijelu distribucije plaća.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime