Nakon što je Društvo Marjan pozvalo na nedjeljni prosvjed protiv uvođenja teške mehanizacije na Marjan i sječe velikog broja stabala, upitali smo za komentar ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Damira Grubšića. Njegov detaljan odgovor prenosimo u cijelosti.

Povezani sadržaj

– S obzirom na naše transparentne iskrene i poštene namjere da se stručnim pristupom uhvatimo u koštac s možda najvećim izazovom u povijesti marjanske šume odlučili smo pokušati detaljno odgovoriti na razne informacije i dezinformacije koje se šire od strane pojedinaca i udruga.

1. Svjesni smo zabrinutosti i određene doze nepovjerenja od strane javnosti i dijelom je smatramo opravdanom jer je loše upravljanje šumom posljednjih 30-ak godina i dovelo do današnjeg problema.

2. Javna ustanova od kad sam ravnatelj potpuno je promijenila pristup radu i danas se svi procesi odvijaju prema definiranim procedurama temeljenih na zakonima Republike Hrvatske.

3. Vrlo jasno smo u svojim istupima u javnost dali do znanja kako smo svjesni i sadašnje situacije i razloga koji su do nje doveli i ne bježimo od toga. Dapače, mjesecima se svakodnevno pripremamo za radove koji slijede.

Gotovo da nema stručnjaka iz područja šumarstva u Hrvatskoj s kojim se nismo konzultirali prije nego smo zaključili što je neophodno i najoptimalnije za pokušaj spašavanja marjanske šume, a što dokazujemo akcijskim planom HŠ1 i raznim drugim elaboratima i monitorinzima na ovu temu, a koji su u posjedu JU-e i ostalih institucija od kojih smo dobili suglasnosti i mišljenja.

4. Molim javnost da shvati kako postoje stručna i nestručna mišljenja te da nismo pristupili ovome problemu paušalno već promišljeno, analitički, planski te sa svom potrebnom popratnom dokumentacijom.

5. Društvo Marjan je u prošlosti bila udruga koja je bila sastavljena od intelektualne kreme Grada Splita. Danas, na žalost, njihovi istupi u javnosti se svode na paušalno zaključivanje nestručnjaka i namjero huškanje javnosti širenjem poluistina i dezinformacija.

6. Čitanje stručne literature i njeno tumačenje od strane nestručnih osoba dovodi do nesporazuma. Program gospodarenja je rađen 2009. godine kada je struktura šume i stanje s populacijom potkornjaka bilo sasvim drugačije nego danas te je apsurdno pričati na način kako Društvo Marjan namjerno manipulira informacijama. Isto se odnosi i na prometnice koje se spominju u istom Programu, a koje nemaju nikakve veze s terminom ni namjenom traktorskih vlaka.

7. Akcijski plan kao temeljni dokument provedbe sanacije šume od najezde potkornjaka, naravno ne spominje traktorske vlake, ali se u šumarskoj struci podrazumijeva da niti poslovi ni norme a ni rokove navedene u tom planu nije moguće odraditi bez da postoji šumska infrastruktura potrebna za provedbu istih.

8. Rezultat svih ovih aktivnosti je, naravno neizvjestan, jer je dio naših planova zasnovan na prognozama renomiranih stručnjaka iz područja šumarstva, ali nitko ne može reći sa sigurnošću koliko će trajati borba protiv epidemije potkornjaka.

9. Pošteno je reći da je šuma u stanju kakvom jeste i da posao ravnatelja ove ustanove nije utvrđivanje odgovornosti svojih prethodnika već poduzimanje svih mogućih i raspoloživih sredstava i mjera kako bi se spasila marjanska šuma.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje, gospodarenje, promicanje i zaštitu Park-šume Marjan Damir Grubšić dipl.ing.građ.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime