Greenpeace će pretvoriti “Pozdrav suncu” u tortni grafikon

Prolaznici će imati priliku sudjelovati u radionicama izrade solarnih lampi i potpisati peticiju podrške

U sklopu kampanje za promociju većeg korištenja solarne energije u turizmu, Greenpeace će u utorak 13. lipnja u Zadru nakratko pretvoriti instalaciju “Pozdrav suncu” u tortni grafikon koji će vizualno pokazati da Hrvatska koristi manje od 1% svog solarnog potencijala. Organizacija će još jednom pozvati vodeće turističke tvrtke, Valamar, Maistru i Plavu lagunu, da povedu tranziciju Hrvatske prema obnovljivim izvorima energija, piše Zadarski list.


Tom će prigodom volonteri predstaviti mali mobilni fotonaponski sustav pomoću kojeg će napajati mobitele, puštati glazbu, nuditi besplatan internet i pregršt informacija o solarnoj energiji. Prolaznici će imati priliku sudjelovati u radionicama izrade solarnih lampi i potpisati peticiju podrške.

U srijedu, 14.6. u prostorijama Impact Centra u Zadru održat će se edukativna radionica za turističke tvrtke i privatne iznajmljivače. Ovo je idealna prilika da hoteli, hosteli, kampovi ili apartmani koje zanima ulaganje u solarnu energiju pronađu na jednom mjestu odgovore na sva pitanja.

– Na Jadranu brojimo prosječno 2.600 sunčanih sati godišnje, a i dalje smo na samom začelju po korištenju sunca za proizvodnju energije. Smatramo da je turistički sektor iz više razloga logičan odabir za prve velike korake u solarizaciji Jadrana: objekti su smješteni na sunčanoj obali, imaju najveću potrošnju struje ljeti, a studijom smo dokazali se investicije u fotonaponske sustave posebno isplate hotelima i kampovima – poručuju iz Greenpeacea.

Ignacio Navarro, međunarodni stručnjak za energetiku, u svojoj će prezentaciji predstaviti primjere iz hotelskog sektora u Grčkoj te kako su se turistički subjekti unatoč financijskoj krizi izborili za pravo da u poticajnom okruženju proizvode energiju za vlastite potrebe i tako smanje račune za struju. Važnost građanske energije i potencijal za primjenu projekata solarne energije u turizmu u Hrvatskoj predstavit će Boris Pavlin i Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), krovne hrvatske organizacije za područje energetskog zadrugarstva i razvoj projekata koji se baziraju na ekonomskim modelima korištenja obnovljivih izvora energija kroz građansku participaciju, piše Zadarski list.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0