GRAĐANI JAVITE SE! Nacrt prijedloga Akcijskog plana sprječavanja vandalizma na javnom savjetovanju

Sve u cilju sprječavanja vandalizma na području Splita


U cilju sprječavanja vandalizma na području grada Splita koje se iskazuje prvenstveno šaranjem neprimjerenih sadržaja te oštećenjem i uništavanjem urbane opreme, Grad Split je izradio Akcijski plan čiji je nacrt prijedloga upućen na javno savjetovanje koje je upravo u tijeku. Po očitovanju javnosti, koju pozivamo da se u što većem broju uključi u savjetovanje, dokument će biti upućen Gradskom vijeću na usvajanje, javlja iz Grada Splita.


Ovim Akcijskim planom propisuje se sustavno preventivno djelovanje svih gradskih dionika u uskoj suradnji s nadležnom Policijskom upravom, a sve kako bi se spriječili vandalski činovi te lakše otkrili i sankcionirali počinitelji.

Planom (cjeloviti tekst dostupan je na na ovom linku. Predviđaju se aktivnosti i odgovornosti svih javnih dionika kao i vlasnika objekata koji su dužni, uz Grad Split, provoditi mjere u cilju sustavnog sprječavanja vandalizma. Grad bi u tom slučaju, između ostalog, radio na pojačavanju javne rasvjete i postavljaju nadzornih kamera na javnim površinama gdje je utvrđena učestala pojava vandalizma te na najizloženijim javnim površinama. Na vlasnicima objekata je da ih održavaju urednima i čistima, dok će Grad pravovremeno intervenirati u čišćenju učestalo šaranih zidova, osobito onih neprimjerenog sadržaja.

Uz vlasnike objekata i upravitelje zgrada, aktivnosti uključuju i gradske kotareve koji bi posredstvom tajnika bili zaduženi za prijavu vandalskih činova nadležnim gradskim službama, odnosno gradskom  komunalnom redarstvu. Isto se očekuje i od gradskih komunalnih tvrtki, a otvorit će se i poseban telefonski broj putem kojeg će se zaprimati prijave građana o zamijećenim vandalizmima. Temeljem prijava i svog redovitog postupanja, nadzor i postupanje vršit će gradsko komunalno redarstvo, koje će o svemu izvijestiti nadležnu Policijsku upravu, a koja će potom dalje postupati sukladno svojim nadležnostima i zakonskim ovlastima.

Spomenimo kako se u sklopu  Akcijskog plana predviđa i formiranje baze podataka kojom će se putem gradskih kotareva evidentirati i pratiti vandalskih činovi kako bi se preventivno i ciljano djelovalo na njihovo suzbijanje,  a provest će se i ankete o stavovima građana te informativno-edukativne aktivnosti kojima  će se putem tiskanih materijala i digitalnih alata informirati i dodatno senzibilizirati javnost po ovom pitanju od velike važnosti za sigurnost građana, očuvanje gradske imovine i uvođenje reda na području grada, poručuju iz Grada Splita.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime