Posljednjih mjeseci sve više izletnika, planinara, biciklista, zelenih udruga, pa i političkih stranaka diže uzbune zbog navodno nelegalnog krčenja šuma uzduž i poprijeko Hrvatske.

Najviše povika čuje se zbog sječe na Medvednici i Marjanu, pred očima građana dvaju najvećih hrvatskih gradova. No nje navodno ima po brojnim hrvatskim planinama.

Prof. dr. sc. Boris Hrašovec sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu kaže da se u dio priče prema kojem se na površinama na kojima je izvršena sječa planira neka gradnja, ne može i ne želi miješati jer nije stručnjak za tu problematiku, piše Index.

Boris Hrašovec

– Nisam spreman ulaziti u rasprave o nečemu o čemu nemam nikakvih stvarnih i osobnih spoznaja – kaže Hrašovec.

– Što se nepravilnosti i nelegalnih i struci protivnih poteza tiče, ne tvrdim da ih nema. To su poznate pojave koje su regulirane na razne načine od kad postoji organizirano šumarstvo. U krugovima u kojima se krećem čujem povremeno i takve informacije, osobito vezano za površine u vlasništvu privatnih šumoposjednika koji su često neaktivni na svojem posjedu pa i ne znaju što se u naravi zbiva. U našoj državi svašta je moguće. No, ponavljam, konkretnih spoznaja o tome nemam pa bi se svaka debata po tom pitanju odvijala u sferi sumnji i nagađanja, dakle, po načelu rekla-kazala. I sam sam aktivist zaštite prirode, no neću i ne mogu dizati transparente samo na temelju sumnji i moje zdrave pameti, ako nemam sve potrebne informacije – tumači naš stručnjak za šume.

Aktivisti pokazuju puno gluposti i neznanja

Generalno je skeptičan prema uzbunama koje dižu razni aktivisti jer se u slučaju sječe i suzbijanja potkornjaka na Marjanu, za koje je stručan, osvjedočio da su njihove tvrdnje da je ondje riječ o devastaciji očito posljedica neznanja.

– Činjenica da aktivisti radove na Marjanu nazivaju devastacijom, dok istovremeno mogućnost najmanje invazivnog izvlačenja borovih trupaca konjima napadaju kao primitivnu, srednjovjekovnu i nehumanu tehnologiju, samo potvrđuju da doista nemaju pojma o čemu govore – kaže Hrašovec.

Pritom napominje kako je temeljni cilj posebnih mjera suzbijanja potkornjaka reduciranje njihove brojnosti odlučnim smanjenjem količine kora u kojima se oni nalaze, kao i onih u koje bi se tek mogli ubušiti.

– To je tako i ne može biti drugačije, ili kako si to netko zamišlja listajući internetske portale i forumske rasprave! Udruge i zabrinuti građani često imaju potpuno krivo shvaćanje o tome što i kako treba raditi sa šumama, pa to onda snažno iskazuju i na tome inzistiraju. Još samo fali da na isti način počnu korigirati i ostale struke, primjerice, geodete, auto mehaničare, liječnike i sl. Kada netko od građana kaže da je neka šuma devastirana, a da nema osnovnog uvida u gospodarenje šumama i cjelokupnost dugotrajnog procesa razvoja šume i postupaka koji se u njoj provode, besmisleno je ulaziti u rasprave. Takvu bi osobu trebalo odvesti na teren i pokazati joj da joj pod nogama raste nova šuma, upravo tu gdje oni vide devastaciju. Pripadnici Zelenog odreda i raznoraznih sličnih udruga nemaju potrebne kompetencije za ozbiljniju raspravu, barem ih ja ne iščitavam iz njihovih medijskih nastupa. Primjerice, kada pregledavam medijske članke o Marjanu od posljednjih nekoliko mjeseci, nailazim na tolike količine bedastoća da dolazim do zaključka da bih generalno trebao prestati čitati portale jer bi i sve druge teme, u koje se ja ne razumijem, mogle biti jednako glupo pokrivene. Nažalost, držim da je upravo prerastanje novovjeke medijske demokratičnosti u medijsku anarhiju pomoglo stvaranju atmosfere općeg nepovjerenja, erozije ugleda struka općenito, a uporedo s time i bujanju građanskih inicijativa koje su u naravi legitimne i iskrene u namjeri, ali često katastrofalno nekompetentne i radikalno koncipirane čime se izglednost racionalnog dijaloga sve više smanjuje – nezadovoljan je Hrašovec.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime