Na početku krize, jedna od prvih informacija koja je ohrabrivala poduzetnike i davala im neku nadu je bila najava HAMAG COVID-19 i ESIF kredita za likvidnost. Radilo se o nekoliko stotina milijuna kuna u prvoj fazi i najavi još većeg paketa u drugoj fazi uz 12 mjeseci počeka i 0,25% kamata. Inicijalna obećanja su govorila da će zahtjevi biti obrađivani u roku od 48 sati.

-Prije par dana iz HAMAG-a je došla neočekivana informacija da su prijave na navedene kreditne linije zatvorene i da je prvi dio budžeta vrlo brzo potrošen. Tema količine i (ne)dovoljnosti novaca osiguranih za tu vrstu hitne pomoći je zasebna tema koju ćemo možda obraditi uskoro. Ono što nas je zanimalo je kako su ova ograničena sredstva procesirana i kakav posao je obavio HAMAG. Nadali smo se, s obzirom na prve pozitivne kontakte, da su iznad prosjeka poslovično neefikasne i neprofesionalne državne administracije. Postavili smo poduzetnicima pitanje da li su dobili HAMAG kredit.

Najveći dio – 74% kaže da još nisu dobili kredit i da im se još nitko nije javio. Oko 10% također nije dobilo nikakvu povratnu informaciju iako su ih aktivno zvali i pitali. Nešto više od 6% kaže da u cijelom procesu nisu stigli poslati svu potrebnu dokumentaciju. Samo malih 2,8% je uspjelo dobiti potrebni kredit za likvidnost i preživljavanje, a oko 3,5% njih je kredit odbijen, i to im je javljeno. I još oko 3,5% je kontaktirano da moraju poslati još neku dopunu- priopćio je Aco Momčilović, predsjednik MBA Croatia.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime