Velika Gospa je blagdan koji se slavi i kao državni praznik. Vjernici taj dan svetkuju Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine.

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

U svetištu Gospe od Pojišana u Splitu svečano se slavi svetkovina Marijina uznesenja – Velika Gospa za grad i bližu okolicu u četvrtak, 15. kolovoza. Mise u svetištu slave se kroz jutro i prijepodne svaki sat od 6 do 11 sati. Središnje euharistijsko slavlje je večernje, počinje procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske prvostolnice Sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana, gdje je u 19 sati na otvorenome bogoslužnom prostoru uz svetište misa.

Podsjetimo, na blagdan Velike Gospe za sav promet bit će zatvorene Zvonimirova i Pojišanska ulica za vrijeme trajanja procesije. Svečana zavjetna procesija za Gospinom slikom kreće u 18 sati od splitske katedrale ulicama Hrvojevom, Kralja Zvonimira, Pojišanskom do svetišta Gospe od Pojišana.

Promet Split je ovom prometnom režimu također prilagodio svoj vozni red pa se od 18 do 21 sat javni gradski prijevoz u smjeru Mertojaka i Omiša odvija obilaznim ulicama i to: Pojišanska – Ulica Slobode – Matice Hrvatske – Osječka – Kranjčevićeva – Dubrovačka – Poljička cesta kod bolnice Firule.

U nastavku pogledajte fotogaleriju procesije: 

 


1 KOMENTAR

  1. Puno o gradu i novopridošlim stanovnicima govori da ih je više išlo u Sinj nego na ovu tradicionalnu proslavu

Comments are closed.