Zbog epidemioloških mjera u vrtićima, odgojitelji kažu da im je situacija neizdrživa.

Situacija u vrtićima je neizdrživa jer ne smiju se miješati djeca, pa se ne smiju miješati ni oni i onda u jednoj grupi ostaju sami. U jednoj vrtićkoj grupi često je i više od 20 djece, a odgojitelj je samo jedan.

Odgojiteljica Ana kaže kako nema zajedničkih dežurstava, a najteže je, kaže, bilo u prvom tjednu.

– Jer sam ja konkretno radila u prvoj smjeni do pola 12. Nakon što je na posao došla moja kolegica, ja bi otišla i nju sam ostavila u najvećem poslu, jer tada ide konzumacija obroka – napomenula je.

Uz to i spremačice rade samo kada djece nema u vrtiću, pa odgojitelji ponekad odrade i taj posao.

– Odgojitelj radi i dezinfekciju igračaka – kaže.

Trenutačno ih spašava lijepo vrijeme.

– Do ručka smo vani, oni znaju i čitaju o koroni, čuli su pa crtamo – napominje Zdenka Đaković iz DV Poletarac.

Na sastanku u Ministarstvu obrazovanja pomoćnik ministra rekao je sindikatu da će se mjere prilagođavati epidemiološkoj situaciji, no uvjeti rada su u nadležnosti općina i gradova.

Tri najkritičnija problema

– Opet je bila uopćena primjedba, negdje se radi 10 sati, negdje su velike grupe, neka nam kažu gdje, ima inspekcija koja će utvrditi istinitost navoda – poručio je pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin.

Kao najkritičniji problem sindikati izdvajaju da se skupine djece ne smiju miješati, nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostore gdje borave odgojitelji s djecom.

Najviše djece ima u zagrebačkim vrtićima, njih 31 tisuća. Trenutačno ih je 106 u samoizolaciji, a troje je zaraženo. U samoizolaciji je i 20 zaposlenika.

– Ono što propisuje državni standard to su dva odgojitelja na jednu odgojnu skupinu, pored toga mi imamo 500 trećih odgojitelja koji pomažu djeci s teškoćama – napomenuo je Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje u Gradu Zagrebu.

Iz sindikata kažu da bi primjerice u grupi do 3 godine trebalo biti 14-ero djece, a negdje ih ima i dvaput više. Nije Zagreb jedini s tim problemom.

– Čak 30% zaposlenih u sustavu, dakle u grupama, ima sedam i više djece nego što državni pedagoški standard to dopušta, i tu se radi dominantno o jasličkim skupinama – napomenula je Iva Ivšić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Na burzi su 844 nezaposlena odgojitelja predškolske djece, navodi Dnevnik.hr.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime