GOLEMA LJUBAV PREMA PLANINI Održana tradicionalna planinarska Nova godina na Mosoru: “Ljudi, guštajte u blagodatima koje vam pruža čarolija prirode!”

Duga je to tradicija kojom se mogu pohvaliti splitska, ali i dalmatinska planinarska društva. Sve je krenulo davne 1989. godine


Ljubav i strast. Jednostavno i kratko se mogu opisati planinari i vodiči koji svake godine tradicionalno slave planinarsku Novu godinu koja se održava na blagdan Sveta tri kralja. Duga je to tradicija kojom se mogu pohvaliti splitska, ali i dalmatinska planinarska društva, jer ova svečanost traje već 31 godinu.


Danas se unatoč teškim vremenima, kako epidemiološkim, tako i vremenskim održala još jedna planinarska Nova godina na Mosoru. Kako nam kažu glavni organizatori iz Stanice za planinske vodiče Split ovo je ujedno proslava i ulazak u novu planinarsku sezonu.

Slavljenička avantura traje osam sati

U ovogodišnjoj avanturi koja traje gotovo osam sati sudjelovali su vodiči iz spomenutog centra Split, uz njih su svečanost uveličali članovi PK Gojzerice iz Splita, HPD Mosor te PK Profunda s otoka Brača, a cijeli događaj praćen je budnim okom članova HGSS-a stanice Split.

– U ranim jutarnjim satima okupili smo se u Sitnom Gornjem te smo nakon kratkog uvodnog dijela krenuli prema Lugarnici na planini Mosor. Tu smo se malo odmorili, te smo u nastavku naše slavljeničke avanture krenuli na Debelo brdo – otkriva nam Sanja Modrić iz PK Gojzerice.

Ritual otkopavanja, odnosno zakopavanja šampanjca

Na Debelom brdu planinari imaju poseban ritual, ili tradiciju koju ponavljaju iz godine u godinu, još od 1989. godine.

– Tradicionalno na toj lokaciji otkopavamo šampanjac koji je zakopan prošle godine. Svi smo nazdravili te smo zakopali novi šampanjac. On je namijenjen za iduću zdravicu u 2022. godini. Nakon toga, nastavljali smo dalje, a povratak nam je bio preko Žrnovnice – otkriva nam Modrić.Ovaj jedinstveni planinarski događaj u gradu Splitu traje već dugi niz godina, ali ova godina prema riječima Sanje Modrić bila je posebna.

– Nismo bili sigurno hoćemo li uopće moći organizirati proslavu. Vremenske prilike u posljednjim danima ne idu nam na ruku, a morali smo se držati i epidemioloških mjera – otkriva u nastavku.

Uspjeli su, unatoč neprilikama, kako vremenskim, tako i epidemiološkim

– Ipak je sve dobro prošlo. Uspjeli smo održati dugu tradiciju. Sretni smo i ponosni – kazala je u nastavku za Dalmaciju Danas.

– Događaj je tradicionalan i jedinstven. Želimo prije svega svakodnevno poticati ljude na planinarenje. Ljudi, guštajte u blagodatima koje vam pruža čarolija prirode – zaključila je Sanja Modrić.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
22
Haha
0
Hagić
6
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime