Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

GENIJALNA IDEJA Mladi Splićanin je "iz mora" napravio vlastito pivo: "Rekli su da je baš nešto drugačije nego su dosad pili"

Njegov proizvod je dobio i prigodno ime - Morski kukumar. Mi smo porazgovarali s još jednim splitskim inovatorom, koji nam je objasnio kako je došao na ovu nesvakidašnju ideju
TONI DUKIĆ / Foto: Igor Jakšić23. listopada 2021. 07:56
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Petar Puškarić je sada već bivši student splitskog sveučilišnog Odjela za studije mora i osoba koja će sigurno ostati upisana u povijest ovog fakulteta.

Naime, ovaj magistar inženjer Ekologije i zaštite mora je tijekom studiranja radio u pivovari L.A.B. u Splitu te je prilikom izbora teme za diplomski rad došao na zanimljivu ideju - napraviti vlastito pivo. Ne bi to bilo ništa čudno da se Petar nije usudio na realizaciju vjerojatno jedinstvenog projekta u svijetu - pivo proizvedeno od morskog kvasca.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"Napravili smo samo nekoliko degustacijskih boca"

Njegov proizvod je dobio i prigodno ime - Morski kukumar. Mi smo porazgovarali s još jednim splitskim inovatorom, koji nam je objasnio kako je došao na ovu nesvakidašnju ideju.

- Tema se zvala Izolacija morskih kvasaca i primjena u pivarstvu. Radi se o malo drugačijem diplomskom nego su profesori i studenti navikli. Ranije sam povremeno radio u spomenutoj pivovari iz Splita te mi je palo na pamet da bih to mogao povezati. Na jednom predavanju iz Mikrobiologije mora sam prišao budućem mentoru prof. Marinu Ordulju i pitao ga ima li kvasaca u moru i mogu li ih fermentirati. Malo smo raspravljali i došli na ideju da probam napraviti pivo s morskim kvascima - opisuje nam Petar.

Proces stvaranja kvasca je vrlo složen.

- Najviše smo problema imali s time kako pronaći kvasac koji ima sposobnost fermentacije. Kvasac je prikupljen iz uzorka mora, a uzet je blizu obale, na dubini od 30-ak centimetara. Izolirali smo ga standardnim mikrobiološlim metodama za izolaciju mirkoorganizama. Nakon toga smo filter papir nasadili na hranjive podloge te su tako narasli mikroorganizmi iz kojih smo izdvojili morske kvasce - kazuje nam.

Foto: Igor Jakšić

Proizvodnja piva se nije razlikovala od standardne metode.

- Jedina je razlika u vrsti kvasca, jer se koristio morski umjesto standardnog kvasca. To pivo smo skuhali u vrlo malim količinama, čak malim i za kućnu upotrebu. Napravili smo samo nekoliko degustacijskih boca. Okus piva je sličan sour/farmhouse vrsti piva. Blago je kiselkast i daje voćne note i arome. Naravno da se treba napraviti i preinaka u receptu, a pivo je imalo 4.6 posto alkohola - opisao nam je Petar.

"Trebam naći način kako razviti proizvod i bolje ga testirati, da vidimo je li sto posto siguran za veću proizvodnju"

Reakcije na fakultetu su i više nego pozitivne.

- Mentor mi je rekao da su svi zainteresirani i da je ovo dobra ideja. Mislim da su bili vrlo zadovoljni mojim diplomskim radom. I moji prijatelji su oduševljeni. Rekli su da je baš nešto drugačije nego su dosad pili, ali da su to i očekivali od mene. Na obrani su probali pivo i odmah su mi dali neke ideje kako to dalje razvijati - zadovoljno će.

10-22-petar-puskaric-6
GALERIJA
Kliknite za pregled

A on plan ima.

- Trebam naći način kako razviti proizvod i bolje ga testirati, da vidimo je li sto posto siguran za veću proizvodnju. Iduće je pronaći sredstva za financiranje, nakon čega će biti puno lakše raditi i razvijati proizvod - kaže nam.

Petar ima plan za budućnost

Nažalost, unatoč očitim sposobnostima i potencijalu, posao nije pronašao.

- Planiram daljnje korake po pitanju piva. Prema prvim saznanjima, imam neke mogućnosti za pomoć putem Hrvatske banke za održivi razvoj. Oni financiraju i sufinanciraju projekte koji povezivaju znanost i industriju. Naravno da je plan i apliciranje na EU fondove, ali ima do toga. Sve je još u eksperimentalnoj fazi i treba vidjeti kako će kvasac reagirati na veće količine piva. Svakako bih mogao pronaći još neki kvasac u moru, koji će dati još bolje rezultate, tako da ću na tome sigurno poraditi. Idem korak po korak - skromno će nam Petar.

Njegov fakultet je iznimno bitan za naše društvo.

- Na mom fakultetu postoje dva smjera na diplomskoj razini. Jedan je ekologija i zaštita mora, a drugi morsko ribarstvo. Tu se obrazuje kadar koji je stručan po pitanju zaštite mora i upravljanja morskim resursima te uzgoja ribe i ekološkog i održivog iskorištavanja morskih resursa. Što se tiče naše svjesnosti o očuvanju mora čistim, mislim da se sve više povećava. Nikada nije dovoljno, ali na dobrom smo putu i vjerujem da će nam uskoro stići rezultati - zaključio je Petar.

10-22-petar-puskaric-1
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VIDEO Ovo se ne viđa svaki dan: motociklist u Splitu šokirao prolaznike
5
min
VIDEO Ovo se ne viđa svaki dan: motociklist u Splitu šokirao prolaznike
Sportska 'predstava' na utakmici Dinama: Boysi digli poruku koja je podijelila Hrvatsku
15
min
Sportska 'predstava' na utakmici Dinama: Boysi digli poruku koja je podijelila Hrvatsku
Splitski liječnik o umjetnoj inteligenciji: "Može znatno olakšati život starijima"
29
min
Splitski liječnik o umjetnoj inteligenciji: "Može znatno olakšati život starijima"
Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
40
min
Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
Pogledajte fotogaleriju i dojmove prvog s radionice u Sinju
51
min
Pogledajte fotogaleriju i dojmove prvog s radionice u Sinju
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    20. prosinca 2025. 10:27
  • VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    20. prosinca 2025. 13:12
  • Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    20. prosinca 2025. 16:07
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.