Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

GENIJALNA IDEJA Mladi Splićanin je "iz mora" napravio vlastito pivo: "Rekli su da je baš nešto drugačije nego su dosad pili"

Njegov proizvod je dobio i prigodno ime - Morski kukumar. Mi smo porazgovarali s još jednim splitskim inovatorom, koji nam je objasnio kako je došao na ovu nesvakidašnju ideju
TONI DUKIĆ / Foto: Igor Jakšić23. listopada 2021. 07:56
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Petar Puškarić je sada već bivši student splitskog sveučilišnog Odjela za studije mora i osoba koja će sigurno ostati upisana u povijest ovog fakulteta.

Naime, ovaj magistar inženjer Ekologije i zaštite mora je tijekom studiranja radio u pivovari L.A.B. u Splitu te je prilikom izbora teme za diplomski rad došao na zanimljivu ideju - napraviti vlastito pivo. Ne bi to bilo ništa čudno da se Petar nije usudio na realizaciju vjerojatno jedinstvenog projekta u svijetu - pivo proizvedeno od morskog kvasca.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"Napravili smo samo nekoliko degustacijskih boca"

Njegov proizvod je dobio i prigodno ime - Morski kukumar. Mi smo porazgovarali s još jednim splitskim inovatorom, koji nam je objasnio kako je došao na ovu nesvakidašnju ideju.

- Tema se zvala Izolacija morskih kvasaca i primjena u pivarstvu. Radi se o malo drugačijem diplomskom nego su profesori i studenti navikli. Ranije sam povremeno radio u spomenutoj pivovari iz Splita te mi je palo na pamet da bih to mogao povezati. Na jednom predavanju iz Mikrobiologije mora sam prišao budućem mentoru prof. Marinu Ordulju i pitao ga ima li kvasaca u moru i mogu li ih fermentirati. Malo smo raspravljali i došli na ideju da probam napraviti pivo s morskim kvascima - opisuje nam Petar.

Proces stvaranja kvasca je vrlo složen.

- Najviše smo problema imali s time kako pronaći kvasac koji ima sposobnost fermentacije. Kvasac je prikupljen iz uzorka mora, a uzet je blizu obale, na dubini od 30-ak centimetara. Izolirali smo ga standardnim mikrobiološlim metodama za izolaciju mirkoorganizama. Nakon toga smo filter papir nasadili na hranjive podloge te su tako narasli mikroorganizmi iz kojih smo izdvojili morske kvasce - kazuje nam.

Foto: Igor Jakšić

Proizvodnja piva se nije razlikovala od standardne metode.

- Jedina je razlika u vrsti kvasca, jer se koristio morski umjesto standardnog kvasca. To pivo smo skuhali u vrlo malim količinama, čak malim i za kućnu upotrebu. Napravili smo samo nekoliko degustacijskih boca. Okus piva je sličan sour/farmhouse vrsti piva. Blago je kiselkast i daje voćne note i arome. Naravno da se treba napraviti i preinaka u receptu, a pivo je imalo 4.6 posto alkohola - opisao nam je Petar.

"Trebam naći način kako razviti proizvod i bolje ga testirati, da vidimo je li sto posto siguran za veću proizvodnju"

Reakcije na fakultetu su i više nego pozitivne.

- Mentor mi je rekao da su svi zainteresirani i da je ovo dobra ideja. Mislim da su bili vrlo zadovoljni mojim diplomskim radom. I moji prijatelji su oduševljeni. Rekli su da je baš nešto drugačije nego su dosad pili, ali da su to i očekivali od mene. Na obrani su probali pivo i odmah su mi dali neke ideje kako to dalje razvijati - zadovoljno će.

10-22-petar-puskaric-6
GALERIJA
Kliknite za pregled

A on plan ima.

- Trebam naći način kako razviti proizvod i bolje ga testirati, da vidimo je li sto posto siguran za veću proizvodnju. Iduće je pronaći sredstva za financiranje, nakon čega će biti puno lakše raditi i razvijati proizvod - kaže nam.

Petar ima plan za budućnost

Nažalost, unatoč očitim sposobnostima i potencijalu, posao nije pronašao.

- Planiram daljnje korake po pitanju piva. Prema prvim saznanjima, imam neke mogućnosti za pomoć putem Hrvatske banke za održivi razvoj. Oni financiraju i sufinanciraju projekte koji povezivaju znanost i industriju. Naravno da je plan i apliciranje na EU fondove, ali ima do toga. Sve je još u eksperimentalnoj fazi i treba vidjeti kako će kvasac reagirati na veće količine piva. Svakako bih mogao pronaći još neki kvasac u moru, koji će dati još bolje rezultate, tako da ću na tome sigurno poraditi. Idem korak po korak - skromno će nam Petar.

Njegov fakultet je iznimno bitan za naše društvo.

- Na mom fakultetu postoje dva smjera na diplomskoj razini. Jedan je ekologija i zaštita mora, a drugi morsko ribarstvo. Tu se obrazuje kadar koji je stručan po pitanju zaštite mora i upravljanja morskim resursima te uzgoja ribe i ekološkog i održivog iskorištavanja morskih resursa. Što se tiče naše svjesnosti o očuvanju mora čistim, mislim da se sve više povećava. Nikada nije dovoljno, ali na dobrom smo putu i vjerujem da će nam uskoro stići rezultati - zaključio je Petar.

10-22-petar-puskaric-1
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Pritvorenik pobjegao iz zatvora u Mostaru
11
min
Pritvorenik pobjegao iz zatvora u Mostaru
Maja Šuput i Šime Elez danas uživaju u dalmatinskom gradu: Pogledajte što je Maja obukla
16
min
Maja Šuput i Šime Elez danas uživaju u dalmatinskom gradu: Pogledajte što je Maja obukla
Ovo je sastav Hajduka za Lokomotivu
26
min
Ovo je sastav Hajduka za Lokomotivu
Monografija "Kaštelanski kašteli" predstavljena u Kaštel Lukšiću: Knjiga koja vraća izgubljene pejzaže i utvrde
34
min
Monografija "Kaštelanski kašteli" predstavljena u Kaštel Lukšiću: Knjiga koja vraća izgubljene pejzaže i utvrde
Trenutak istine za Antonija Plazibata! Evo gdje i kada možete pratiti Plazu u novom pohodu na vrh Gloryja
41
min
Trenutak istine za Antonija Plazibata! Evo gdje i kada možete pratiti Plazu u novom pohodu na vrh Gloryja
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Potres na Poljudu, iz Hajduka odlazi mladi veznjak
    Potres na Poljudu, iz Hajduka odlazi mladi veznjak
    13. prosinca 2025. 10:49
  • Velika je gužva na peškariji, pogledajte cijene ribe
    Velika je gužva na peškariji, pogledajte cijene ribe
    13. prosinca 2025. 11:00
  • Pobuna u Dalmaciji zbog liječnika Iranca: "Ne želi govoriti hrvatski, a oženjen je Hrvaticom"
    Pobuna u Dalmaciji zbog liječnika Iranca: "Ne želi govoriti hrvatski, a oženjen je Hrvaticom"
    13. prosinca 2025. 11:08
  • Svijet glazbe zavijen u crno. Pjevačica (26) stradala na električnom romobilu: "Životu je pristupala s neustrašivom energijom"
    Svijet glazbe zavijen u crno. Pjevačica (26) stradala na električnom romobilu: "Životu je pristupala s neustrašivom energijom"
    12. prosinca 2025. 19:43
  • Skupljaju se potpisi za otkazivanje Thompsonova koncerta: "Ne želimo simbole koji pljuju po žrtvama antifašističkog rata"
    Skupljaju se potpisi za otkazivanje Thompsonova koncerta: "Ne želimo simbole koji pljuju po žrtvama antifašističkog rata"
    12. prosinca 2025. 20:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.