Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

GENIJALNA IDEJA Mladi Splićanin je "iz mora" napravio vlastito pivo: "Rekli su da je baš nešto drugačije nego su dosad pili"

Njegov proizvod je dobio i prigodno ime - Morski kukumar. Mi smo porazgovarali s još jednim splitskim inovatorom, koji nam je objasnio kako je došao na ovu nesvakidašnju ideju
TONI DUKIĆ / Foto: Igor Jakšić23. listopada 2021. 07:56
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Petar Puškarić je sada već bivši student splitskog sveučilišnog Odjela za studije mora i osoba koja će sigurno ostati upisana u povijest ovog fakulteta.

Naime, ovaj magistar inženjer Ekologije i zaštite mora je tijekom studiranja radio u pivovari L.A.B. u Splitu te je prilikom izbora teme za diplomski rad došao na zanimljivu ideju - napraviti vlastito pivo. Ne bi to bilo ništa čudno da se Petar nije usudio na realizaciju vjerojatno jedinstvenog projekta u svijetu - pivo proizvedeno od morskog kvasca.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"Napravili smo samo nekoliko degustacijskih boca"

Njegov proizvod je dobio i prigodno ime - Morski kukumar. Mi smo porazgovarali s još jednim splitskim inovatorom, koji nam je objasnio kako je došao na ovu nesvakidašnju ideju.

- Tema se zvala Izolacija morskih kvasaca i primjena u pivarstvu. Radi se o malo drugačijem diplomskom nego su profesori i studenti navikli. Ranije sam povremeno radio u spomenutoj pivovari iz Splita te mi je palo na pamet da bih to mogao povezati. Na jednom predavanju iz Mikrobiologije mora sam prišao budućem mentoru prof. Marinu Ordulju i pitao ga ima li kvasaca u moru i mogu li ih fermentirati. Malo smo raspravljali i došli na ideju da probam napraviti pivo s morskim kvascima - opisuje nam Petar.

Proces stvaranja kvasca je vrlo složen.

- Najviše smo problema imali s time kako pronaći kvasac koji ima sposobnost fermentacije. Kvasac je prikupljen iz uzorka mora, a uzet je blizu obale, na dubini od 30-ak centimetara. Izolirali smo ga standardnim mikrobiološlim metodama za izolaciju mirkoorganizama. Nakon toga smo filter papir nasadili na hranjive podloge te su tako narasli mikroorganizmi iz kojih smo izdvojili morske kvasce - kazuje nam.

Foto: Igor Jakšić

Proizvodnja piva se nije razlikovala od standardne metode.

- Jedina je razlika u vrsti kvasca, jer se koristio morski umjesto standardnog kvasca. To pivo smo skuhali u vrlo malim količinama, čak malim i za kućnu upotrebu. Napravili smo samo nekoliko degustacijskih boca. Okus piva je sličan sour/farmhouse vrsti piva. Blago je kiselkast i daje voćne note i arome. Naravno da se treba napraviti i preinaka u receptu, a pivo je imalo 4.6 posto alkohola - opisao nam je Petar.

"Trebam naći način kako razviti proizvod i bolje ga testirati, da vidimo je li sto posto siguran za veću proizvodnju"

Reakcije na fakultetu su i više nego pozitivne.

- Mentor mi je rekao da su svi zainteresirani i da je ovo dobra ideja. Mislim da su bili vrlo zadovoljni mojim diplomskim radom. I moji prijatelji su oduševljeni. Rekli su da je baš nešto drugačije nego su dosad pili, ali da su to i očekivali od mene. Na obrani su probali pivo i odmah su mi dali neke ideje kako to dalje razvijati - zadovoljno će.

10-22-petar-puskaric-6
GALERIJA
Kliknite za pregled

A on plan ima.

- Trebam naći način kako razviti proizvod i bolje ga testirati, da vidimo je li sto posto siguran za veću proizvodnju. Iduće je pronaći sredstva za financiranje, nakon čega će biti puno lakše raditi i razvijati proizvod - kaže nam.

Petar ima plan za budućnost

Nažalost, unatoč očitim sposobnostima i potencijalu, posao nije pronašao.

- Planiram daljnje korake po pitanju piva. Prema prvim saznanjima, imam neke mogućnosti za pomoć putem Hrvatske banke za održivi razvoj. Oni financiraju i sufinanciraju projekte koji povezivaju znanost i industriju. Naravno da je plan i apliciranje na EU fondove, ali ima do toga. Sve je još u eksperimentalnoj fazi i treba vidjeti kako će kvasac reagirati na veće količine piva. Svakako bih mogao pronaći još neki kvasac u moru, koji će dati još bolje rezultate, tako da ću na tome sigurno poraditi. Idem korak po korak - skromno će nam Petar.

Njegov fakultet je iznimno bitan za naše društvo.

- Na mom fakultetu postoje dva smjera na diplomskoj razini. Jedan je ekologija i zaštita mora, a drugi morsko ribarstvo. Tu se obrazuje kadar koji je stručan po pitanju zaštite mora i upravljanja morskim resursima te uzgoja ribe i ekološkog i održivog iskorištavanja morskih resursa. Što se tiče naše svjesnosti o očuvanju mora čistim, mislim da se sve više povećava. Nikada nije dovoljno, ali na dobrom smo putu i vjerujem da će nam uskoro stići rezultati - zaključio je Petar.

10-22-petar-puskaric-1
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
44
min
Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
57
min
Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
1
sat
Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
1
sat
Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
ZADAR – ALKAR 83-49: Zadar uvjerljivo slavio nad Alkarom
2
sat
ZADAR – ALKAR 83-49: Zadar uvjerljivo slavio nad Alkarom
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Načelnik o ubojstvu: "Radi se o obitelji koja je imala četvero djece. Vratio se iz Njemačke, kupio djeci namještaj i evo..."
    Načelnik o ubojstvu: "Radi se o obitelji koja je imala četvero djece. Vratio se iz Njemačke, kupio djeci namještaj i evo..."
    14. prosinca 2025. 11:50
  • Pronađena mrtva žena, osumnjičeni počinio samoubojstvo
    Pronađena mrtva žena, osumnjičeni počinio samoubojstvo
    14. prosinca 2025. 07:19
  • POTVRĐEN SLUČAJ GUBE U SPLITU Evo koji su simptomi, kako se prenosi i liječi...
    POTVRĐEN SLUČAJ GUBE U SPLITU Evo koji su simptomi, kako se prenosi i liječi...
    14. prosinca 2025. 09:33
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.