Slom mostarskog industrijskog diva Aluminija ima sve više implikacija, kako na gospodarstvo u susjednoj Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj. Naime, jučer su se oglasili i iz luke u Pločama da će se gašenje proizvodnje u Aluminiju značajno odraziti na njezino poslovanje:

“Luka Ploče d.d. dužna je izvijestiti dioničare i zainteresiranu javnost o novonastaloj situaciji u vezi s gašenjem proizvodnje u Aluminiju d.d. Mostar. Gašenje proizvodnje u mostarskoj tvornici, do kojega je došlo u noći s 9. na 10. srpnja 2019., značajno će se odraziti na poslovanje društva Luka Ploče d.d..

Naime, tijekom današnjega dana iz mostarske tvornice izvijestili su nas kako više nisu u mogućnosti ispunjavati svoje ugovorne obveze. Radi boljega razumijevanja, ističemo kako je 50% ukupnih prihoda Luke Ploče d.d. u 2018. g. bilo vezano uz poslovanje s Aluminijem Mostar. Ukupna količina robe pretovarene u luci koja je izravno ili neizravno vezana uz Aluminij iznosila je 233.000 tona. Aluminij Mostar jedan je od naših najznačajnijih partnera.

Uprava Luke Ploče d.d. ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom i stabilizirala poslovanje”, objavili su iz Uprave.

Podsjećamo, mostarska kompanija isključena je s napajanja električne energije zbog dugovanja, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja. Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka (160 mil. eura). Po 44% udjela u tvrtki imaju Federacija BiH i radnici, dok je Hrvatska suvlasnik s 12% udjela. U hrvatskoj Vladi, ističu ministri Zdravko Marić i Darko Horvat, još nemaju sve relevantne informacije da bi mogli komentirati slučaj. No, zato u Mostaru radnici i građani smatraju da znaju tko su glavni krivci za stečaj te su prosvjedovali ispred zgrade HDZ-a BiH, piše Poslovni dnevnik