Galjske mačkare krenule su proteklog vikenda u svoje pohode od Krenice.

Nakon što se prikupila lemozina te zazvonila zvona na župnoj crkvi Svih Svetih u Gali, nastavili su put prema Otoku. Uslijedio je povratak kod Cibora, uz izvedbu glavnih glendi koje su pripremili. Nešto kasnije mačkare su otišle na Han gdje je program i završio.

Živopisne boje, glasna zvona, ovčje mišine, ali i strogo utvrđen ritual čine ih neprocjenjivim čuvarima narodne baštine.

Nakon povorke sudionici maškara pjevali su poznatu gljevljansku reru, a častilo se domaćom spizom; uštipcima, sirom, janjetinom, kruhom ispod peke i dobrom kapljicom.

Galjske mačkare održavaju se pod sloganom “Galo moja dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”.

Sljedeće subote idu Didi s kamešnice iz Gljeva, Vrpolja – Čačvine, Obrovac Sinjski.
2 KOMENTARI

 1. Pozdrav,
  Moram Vas ispraviti po pitanju naslova, jer slule ne odgovaraju stvarnom stanju..
  Na objavljenim slikama imate dosta sudionika Otočkih Stranjskih mačkara..
  Oni vam jaaaako, jako paze na to di tko pripada, neprihvatljivo je da ih se strpa u isti koš.. Povorka Stranjskih maškara je jedna od najbrojnijih i najdugovječnijih skupina uopće, imaju svake godine preko 60 dida, i stvarno je malo glupo ih strpati u koš sa Galjskim maškarama..
  Svaka čast svima, ali morali bi se malo bolje raspitati prije nego nešto objavite..
  Ivana Marinović

 2. Zamjerka autoru teksta ide zbog slika gdje su se uz galjske mačkare našle slike od otočkih mačkara,. I zbog imena rere,. Nije gljevačka, nego na daleko poznata galjska rera,.,Čast svim čuvarima starih običaja ali Gala je Gala

Comments are closed.