Badnji dan Splićani će tradicionalno provesti sa svojim najmilijima, družeći se za blagdanskim stolom i kiteći božićna drvca. Po tradiciji, mnogi će se i ovog badnjeg dana držati posta. Uz neizostavnu ribu, u večernjim satima nezaobilazne su i fritule.
Gotovo svaka kuća u Dalmaciji ima svoj recept za fritule. Te slatke, malene loptice, često su punjene i suhim grožđem odnosno grožđicama, a svatko ima i svoju tajnu pravljenja onih najboljih. Kako ne biste gubili previše vremena na pravljenje smjese i čekanje da se tijesto digne, za vas imamo recept s kojim će fritule biti gotove za pola sata!
Sastojci:
1 jaje
1 tekući jogurt
2 velike žlice šećera
1 vanilin šećer
1 čep rakije ili ruma
200 grama glatkog brašna
prstohvat soli
pola praška za pecivo
naribana korica polovice limuna i naranče
naribana polovica jabuke
Priprema:
Pjenjačom izmiješajte jaje i šećere, dodajte jogurt, sol, rakiju, naribanu polovicu jabuke i korice agruma. Zatim umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pazeći da nema grudica. Tijesto će biti gušće od onog za američke palačinke.
Stavite zagrijati ulje u loncu. Mora ga biti toliko da fritule mogu plivati u njemu, pa je najbolje korisiti manji, uži lonac. Drvenom kuhačom provjerite je li ulje na dobroj temperaturi – ako se oko kuhače stvaraju mali mjehurići, postiglo je idealnu temperaturu, a veliki mjehurići znak su da je ulje pregrijano i da ga treba rashladiti.
Smjesu za fritule premjestite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje ili vrećicu za smrzavanje hrane. Otkinite joj vrh širine dva centimetra. Lagano pritiskajte smjesu dok ne izađe otprilike tri centimetra i zatim je odrežite škarama kako bi tijesto palo u ulje. Kako se fritule budu pržile, tako će se napuhnuti i same se okretati. Kada postignu zlatnu boju, gotove su. Izvadite ih na papirnati ubrus i pospite kristal šećerom.
Dobar tek!