FOTO REPORTAŽA Jubilarna deseta Smjena straže na Peristilu: “Car je strog, ali pravedan”

Dioklecijanova straža postala je prepoznatljiv turistički proizvod, a fotografija s rimskim vojnicima nezaobilazan je suvenir svakog turista

Na Peristilu je danas točno u podne svečano otpočela jubilarna 10.”Smjena straže”.


[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/305597816528161/” bottom=”30″]

Već je desetljeće prošlo od prvog izlaska Dioklecijanove straže na Peristilu.  Dioklecijanova straža postala je prepoznatljiv turistički proizvod, a fotografija s rimskim vojnicima nezaobilazan je suvenir svakog turista koji posjeti Split.

– Ovo je manifestacija koja privači jako veliki broj naših gostiju. Desetu godinu zaredom naši gosti se okupljaju u 12 sati na Peristilu kako bi prisustvovali smjeni straže i pozdravu Dioklecijana. Vraćamo se u rimsku povijest našeg grada i na najbolji mogući način radimo razglednice našeg grada koje će obići, nadamo se, cijeli svijet. – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić.

40 posto više dolazaka

Naglasila je i da je turistička sezona počela uspješno. U travnju je u Splitu broj dolazaka gostiju u porastu za 40 posto, dok je noćenja 60 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Ovom prilikom porazgovarali smo i sa senatorom cara Dioklecijana. Izborno je vrijeme, pa nas je zanimalo ima li kakvih trzavica.

“Car je strog, ali pravedan!”

– Uvijek ima trzavica u ovo vrijeme, ali vjerujemo u našu opciju. Car je strog, ali pravedan. – rekao je senator Gaj, inače pravim imenom Nikola Očašić.

Uz rimske vojnike koji će na Peristilu tijekom dana čuvati carske odaje, car Dioklecijan će svakog dana točno u podne pozdravljati okupljeni narod sve do 27. rujna. Pogledajte u priloženom videu kako je to izgledalo na svečanom otvaranju.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0