Stjecajem okolnosti, redakcija Ferate je došla do nesvakidašnje sinjske priče koja se počela događati u Irskoj, a nastavila u Mađarskoj, daleko od rodnog kraja, ali koja nije bila klasična “trbuhom za kruhom”, jer ovdje je riječ o ljubavi prema konjima koja je rezultirala vrhunskim ostvarenjima na međunarodnoj razini…

Ivan Paleško, Ivan Vučković i Niko Jenjić iz Sinja te “sinjska nevista” iz Zagreba Tajana Jenjić udružili su se pod nazivom VINT sindikat te nakon nekoliko godina života i rada s konjima u Irskoj, od ušteđevine su odlučili kupiti mlade godišnjake u nadi da će im se posrećiti da budu vlasnici vrhunskog trkaćeg konja.

Tada godišnjaci, Golden Sea (otac Born To Sea) i Next Steps (otac Footstepsinthesand), kupljeni su na aukciji godišnjaka u aukcijskoj kući Goffs u Irskoj. Nedugo nakon kupnje poslani su na trening u Mađarsku kod trenera i jockeya Stanislava Georgijeva.

Od prvog dana Golden Sea je počela pokazivati znakove da bi mogla biti vrhunska atleta. Način na koji se kretala i kako je trenirala odmah je dala povjerenje treneru da može na nju računati za kvalitetne trke u Mađarskoj.

Krenula je startom prošlo ljeto 5. kolovoza gdje je završila na trećem mjestu zbog upale pokosnica koje joj nisu dozvoljavale da pokaze svoju punu snagu. U drugi start je ušla spremna i demonstrirala snagu impresivnom pobjedom od 12 duzina ispred najboljih madjarskih kobila u lokalnoj Group 3 utrci.

Ta utrka bila je dovoljna da zasjedne na vrh najboljih madjarskih dvogodaca. Pokušaj ponavljanja rezultata u trećem startu imala je u Poljskoj, no nažalost promjena jockeya i dug put koštali su je pobjede te je završila kao druga.

Pobjednica te utrke, Plantea (otac Planteur) također je bila dvogodac godine u svojoj zemlji s još uvijek aktualnim rekordom od šest pobjeda u nizu. Nakon tri starta Golden Sea je završila kao dvogodac godine u Mađarskoj s odličnom ocjenom 71 u rejtingu (koji određuje kvalitetu konja).

Za ovu godinu trener je odlučio kako pripremna trka za Golden Sea nije potrebna te da prvi start može odraditi odmah u prvom klasiku sezone (prva od tri klasne utrke koje zajedno cine trostruku krunu za konje starosti tri godine).

Na kraju je donesena je odluka da sudjeluje s pastusima zbog veće vrijednosti utrke. Golden Sea je 5. svibnja trčala popularni Nemzeti Dij, mađarsku inačicu 2000 Guineas i na nevjerojatan način pokazala svoje mogućnosti. Pobijedila je generaciju najboljih mađarskih trogodaca bez ikakvih napora u margini 8 duzina.

– Kao vlasnici uvijek moramo vjerovati u pobjedu, ali niti u najluđim snovima nismo očekivali ovoliku nadmoć. Ova utrka nam je pokazala da prošla godina nije bila slučajna, a da planove za njenu karijeru možemo preusmjeriti na međunarodnu razinu, kazala je Tajana Jenjić.

Naravno tu priča ne staje, jer već sada se priprema za nove utrke koje su vrijednosti od 15 do 22 tisuće eura, što će dovoljno reći koliko su jake i kakva je konkurencija, javlja Ferata.

– Za iduće dvije utrke držat ćemo se prvobitnog plana, a to je 2. lipnja utrka u Bratislavi, te ako sve prođe u redu mađarski Derbi. Nakon toga probat ćemo uhvatiti tzv ‘black type’ što je status određenih utrka ako u njima završi u plasmanu. Za ostvariti to i ako sve bude po planu vjerojatno ćemo morati putovati za Francusku, ali s njezinom kvalitetom koju nam je pokazala vjerujem da to vise nije samo san, zaključila je Tajana Jenjić ovaj optimističan osvrt.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime