Protekle noći malo kiše palo je na krajnjem sjeveru Dalmacije, ali i na potezu ok Korčule prema Makarskoj, Zabiokovlju i Imotskom.

Temperature zraka su bile vrlo ujednačene i u najtoplijem dijelu dana u Dalmaciji su bile od 21 do 24°C. Hladnije je bilo samo u planinama, primjerice na vrhu Dinare temperatura se kretala oko 10 stupnjeva.

Danas je na nebu povremeno bilo cirusa, vrste oblaka koja se nalazi najviše u troposferi, ponekad na visinama i preko 10 kilometara.

Kako se radi o nadmorskoj visini na kojoj temperature padaju i do minus 90 stupnjeva, sva voda koja se tamo nalazi isključivo je u krutom obliku, odnosno u obliku ledenih kristalića. Zbog loma sunčeve svjetlosti na kristalićima leda u ovim oblacima, osobito u zimskom dijelu godine, kada je Sunce nisko na horizontu, nastaju “iluzije” koje vidimo golim okom. Tako na zimskom nebu možemo povremeno vidjeti pojave Sunčevog haloa, lažnog Sunca (sunčevi psi, pasunce), svjetlosnih stupova…

Sunčev halo je pojava kada se oko Sunca uslijed loma svjetla na kristalima leda kroz tanak sloj naoblake nazire djelomični ili potpuni svjetlosni krug promjera 22.5°, još je rjeđi halo promjera 44°. Halo često nastaje i oko Mjeseca te u noći zna pomalo zlokobno izgledati iako je riječ o posve prirodnoj i bezopasnoj pojavi.Ta se pojava tijekom ponedjeljka mogla vidjeti u velikom dijelu Dalmacije, a osobito je izražena bila na šibenskom području.

 

 

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime