Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Evo na koji način pripremiti piletinu da ispadne kao iz vrhunskog restorana

Bivša radnica restorana otkrila je jednostavan način pripreme piletine koji je naučila od vrhunskih šefova kuhinje – metodu koja jamči da će meso biti sočno, mekano i savršenog okusa
D.D. / Foto: Pixabay26. listopada 2025. 19:29
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Za mnoge ljude piletina je nezaobilazan dio prehrane i osnovni sastojak brojnih jela. Njezina svestranost i jednostavna priprema učinile su je popularnom u gotovo svim svjetskim kuhinjama, prenosi N1.

Nicola McLaughlin, kulinarska urednica portala AllRecipes, podijelila je savjete i trikove koje je naučila dok je radila u restoranu rame uz rame s profesionalnim kuharima, i to u detaljnom videu na YouTube kanalu.

Govoreći o tome kako da piletina ispadne „savršena“, Nicola je objasnila:

„Moj omiljeni način pripreme pilećih fileta zovem restoranski način, jer sam tako naučila kuhati dok sam radila u restoranu. Mislim da šefovi koriste upravo ovu metodu jer je pametna, brza i uvijek daje izvrsne rezultate.“

Restoranski način pripreme piletine

Na lim za pečenje stavila je sirove pileće filete, zatim ih posula češnjakom u prahu i prahom od luka. Dodala je i sol i papar, objašnjavajući da najprije začini gornju stranu mesa, a drugu tek kad ga stavi u tavu.

Otkrila je i da se piletina najprije zapeče na štednjaku, a zatim se pečenje dovrši u pećnici zagrijanoj na 195 stupnjeva.

„Prvi korak prema dobivanju bogatog okusa kod običnih pilećih fileta bez kože i kostiju jest postizanje karamelizacije – jer boja znači okus“, objasnila je Nicola.

U vruću tavu ulila je malo maslinovog ulja, pa stavila filete začinjenom stranom prema dolje.

„Pustit ću ih da se peku dok se sami ne odvoje od dna tave. Dok se donja strana peče, začinit ću i drugu. Nema potrebe žuriti. Meso će samo pokazati kada je spremno – ako se lijepi, prerano je. Kad vidite da se rubovi počinju zapeći, to je znak da je vrijeme za okretanje.“

Kada se meso više ne lijepi za tavu, spremno je za okretanje.

Tajna je u „zlatnom soku“

Na dnu tave ostat će sloj začina i sokova od piletine, koji se koriste za pripremu sosa punog okusa. Da bi se formirao taj „zlatni sok“, Nicola dodaje malo vode, pileće juhe ili bijelog vina, nakon čega se tava skida s vatre i stavlja u pećnicu.

„Vlaga pomaže da se piletina ravnomjernije ispeče i zadrži sočnost, umjesto da izvana izgori, a iznutra ostane sirova. To je česta pogreška u pripremi piletine – izvana je prepečena, a iznutra nedovoljno pečena. Ova tehnika je svojevrsno osiguranje da se to ne dogodi“, objašnjava ona.

Ovisno o debljini mesa, piletinu je dovoljno peći u pećnici 15 do 20 minuta, a zatim je ostaviti da „odmori“ još pet do deset minuta.

„Već sada se vidi zlatni sok na dnu tave – to je prirodni sok iz mesa pomiješan s malo vina. Upravo to čini piletinu tako ukusnom i savršeno mekanom“, zaključila je Nicola.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
15
Haha
2
Nice
11
What?
5
Laž
5
Sad
17
Mad
12
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
4
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
4
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.