EVIDENTIRANI BROJNI PRIJESTUPNICI Kamera na crnoj točki Zagore do sada bila u probnom radu: “Može bilježiti i nepropisna pretjecanja”

Stanovnike Trilja prije petnaestak dana razveselila je vijest da se postavila kamera, koja će povećati sigurnost svih u prometu, a posebno djece. O svemu smo porazgovarali s policijom, a pokušali smo doznati i na kojoj se brzini kamera aktivira


Prije 15-ak dana u Košutama kod Trilja postavljena je kamera za nadzor prometa. Na tom su mjestu prije gotovo dvije i pol godine poginule tri osobe u stravičnoj prometnoj nesreći, a na ovoj dionici su od prosinca 2018. godine godine izgubljena dva života.


Također, u nekoliko navrata su posljednjih godina žrtve nesreća bila i djeca, koja pohađaju obližnju školu. Srećom, bez tragičnih posljedica.

Lokalno stanovništvo je mnogo puta zahtijevalo da se na ovom mjestu nadzire brzina, a sigurnost djece se namjerava povećati izgradnjom nove školske zgrade, za koju se mještani bore već dugi niz godina. Napokon, krajem studenog je Košućane, ali i cjelokupnu populaciju Trilja razveselila vijest da se postavlja kamera, koja će sigurno povećati sigurnost svih u prometu, a na poseban način djece.

O samoj kameri, ali i onome što očekuju od nje, porazgovarali smo sa Sinišom Mihanovićem, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa u PU splitsko – dalmatinskoj županiji.

Zbog čega ste odabrali ovu lokaciju za vršenje nadzora?

– Razlozi za postavljenje mjernog uređaja na predmetnom lokalitetu su prometne nesreće sa smrtnim stradavanjem na dionici ceste D60, opasnost od mogućnosti postizanja velikih brzina kretanja iako cesta za takve brzine nije projektirana, neposredna blizina osnovne škole, postojanje dva obilježena pješačka prijelaza na kratkom dijelu ceste; blizina GP, zainteresiranost lokalne samouprave. Odnosno u postupku donošenja odluke razmatraju se konkretne opasnosti, ali i potencijalne opasnosti.Koje rezultate očekujete od nadzorne kamere?

– Očekuje se smanjivanje nepropisne brzine kretanja vozila, a time i sigurnija prometna situacija.

Zbog toga što već i sam vidim poboljšanje u prometu na toj lokaciji, koliko je dosad vozača uhvaćeno u prekršaju?

– Kamera je trenutno u probnom radu, tijekom ovog tjedna očekuje se početak rada u smislu procesuiranja počinitelja, a do sada je već evidentirano nekoliko desetaka prekršaja vezanih uz nepropisnu brzinu, a osim prekoračenja brzine kamera može bilježiti i nepropisna pretjecanja.

Obzirom da je ograničenje brzine 50 km/h, koliko je odstupanje, tj. na kojoj se brzini kamera aktivira?

– Svakako je važno da vozači poštuju ograničenje brzine na tom dijelu ceste, te da vode računa o sigurnosti drugih sudionika posebno pješaka i djece jer se u blizini nalazi škola. Svrha kamere je evidentiranje prekršaja, ali nemojmo zanemariti preventivni efekt koji ima na vozače radi čega ne bi bilo svrsishodno reći na kojoj brzini kamera bilježi nepropisnu vožnju.

Je li u planu postavljanje novih kamera na području Trilja, obzirom da se na ovom području događa veći broj prometnih nesreća?

– U ovom momentu od strane MUP-a nije planirana dodatna nabava mjernih uređaja za predmetno područje, ali je jedinica lokalne samouprave (Grad Trilj) zainteresirana za sudjelovanje u nabavi mjernog uređaja za cestu D220.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime