Europski projekt na Šolti na pola je puta do uspostave javno-civilnog partnerstva između udruga u kulturi i Općine Šolta

Održat će se pet javnih tribina na temu kulture u kojima će sudjelovati stručnjaci s područja kulture iz cijele Splitsko Dalmatinske županije i šire


Projekt “Klaritac kulture SU-OL-TA” započeo je u listopadu 2018. Godine. Cilj mu je uspostaviti model sudioničkog upravljanja odnosno sklopiti civilno javno partnerstvo između Općine Šolta i otočkih udruga u kulturi, a sve u svrhu kvalitetnijeg upravljanja kulturnim programom otoka.


No, ne radi se ovdje samo o upravljanju kulturnim programom, kojim trenutno upravljaju tijela pod upravom Općine Šolta, odnosno Kulturno-informativni centar i Turistička zajednica općine Šolta; ovdje se radi i o upravljanju kulturnim prostorom koji udruge trenutno koriste na zahtjev, bez modela upravljanja.

Dom kulture u Grohotama bivši je Zadružni dom koji je Općina Šolta dobila na trajno upravljanje. U sklopu projekta ‘’Klaritac kulture SU-OL-TA’’, čiji je nositelj Šoltanski glazbeni zbor Olinta, pokušat će se uspostaviti model civilno javnog partnerstva, u kojem će Općina Šolta upravljati Domom kulture u suradnji sa svim ostalim udrugama u kulturi. Koji će se model sudioničkog upravljanja odabrati? Hoće li to biti osnivanje vijeća čiji će članovi biti pripadnici i javnog i civilnog sektora ili pak neki drugi model sudioničkog upravljanja – vidjet ćemo u listopadu ove godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Šoltanskog glazbenog zbora “Olinta”.

Uz nositelja projekta, Šoltanski glazbeni zbor Olinta, partneri na projektu su Kulturno umjetničko društvo Šolta, Amatersko kazalište Sulet, Pokret Otoka i Općina Šolta.Dosadašnje aktivnosti i što nas čeka u drugoj polovici provedbe projekta?

Postupak donošenja zajedničke odluke ulaskom u mjesec svibanj prešao je polovicu svog puta.

Kako bi se izabrao najbolji model sudioničkog upravljanja i kako bi svi partneri i lokalni dionici bili uključeni i educirani o samom procesu, dosad je održano devet edukacija na temu sudioničkog upravljanja i javno civilnog partnerstva, komunikacija, medija, strateškog planiranja, mogućnosti financiranja i sl.

Usporedno su se održavali sastanci partnera, sastanci lokalnih dionika i sastanci pripreme prijedloga modela sudioničkog upravljanja, a isti će se održavati i do kraja trajanja projekta.

Edukacije će u ljetnim mjesecima zamijeniti javne tribine. Održat će se pet javnih tribina na temu kulture u kojima će sudjelovati stručnjaci s područja kulture iz cijele Splitsko Dalmatinske županije i šire, a da bi sve to bilo zanimljivije i zabavnije – Kino Mediteran od početka godine pa sve do kraja projekta održava kino projekcije za djecu i odrasle.

18. svibnja održava se prva javna tribina u kulturi pod nazivom ‘’Kultura jučer, danas, sutra’’

Prva u nizu od pet javnih tribina u kulturi održat će se 18. Svibnja u Grohotama, u Dvoru Bratske kuće s početkom u 18 sati.

Gosti na javnoj tribini su Katarina Duplančić iz Platforme Doma mladih u Splitu, Ivana Bošković-Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu Bol te komediograf Matko Elezović iz ‘’Tvornice Smijeha’’ i njegov sin Matko Elezović jr., glumac u glumačkoj skupini ‘’Kuća Smija’’ u Splitu. Javnu tribinu moderirat će članica projektnog tima Paula Bolfan iz Udruge Pokret Otoka.

Manifestacija u okviru Međunarodnog dana muzeja 2019.

Istog će dana Kulturno informativni centar otoka Šolte u sklopu Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja u Galeriji Bratske kuće otvoriti vrata izložbe grafičke zbirke Branka Pejnovića pod nazivom ‘’Slikom i stihom – Vesna Parun’’.

Na izložbi će biti izloženi stihovi, slike i fotografije Vesne Parun, koja je posljednje dane svog života provodila baš na otoku Šolti.

Više o izložbi pronađite ovdje, a sve o projektu Klaritac kulture “SU-OL-TA” pronađite na web stranici projekta ili na Facebook stranici projekta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime