Porastom broja zaraženih koronavirusom i dolaskom hladnijih dana, sve više europskih zemalja uvodi stroža pravila i kazne. Što čeka Hrvatsku, na koje ćemo se zemlje ugledati te kada se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenom?

U mreži Prvog na Hrvatskom radiju o tome su govorile epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tatjana Nemeth Blažić, Žakline Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja i dopisnik Hrvatskog radija iz Njemačke Srećko Matić.

Epidemiologinja: Ovo su visoke brojke, potrebne su nove mjere ili strože postojeće

Epidemiologinja Nemeth Blažić rekla je da je obveza nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima i danas na snazi.

“Ne preporuka, već obveza. Sada se govori o obvezi nošenja maski u ugostiteljskim prostorima, kada se ne jede ili ne pije te prilikom ulaska u objekt”, rekla je.

Istaknula je da je važna epidemiološka situacija i broj novooboljelih koji je od kraja ljeta u porastu.“To su visoke brojke i zahtijevaju uvođenje dodatnih mjera ili pojačavanje postojećih”, dodala je.

Kako je u Njemačkoj

Matić je rekao kako su maske u Njemačkoj postale obavezne u ugostiteljskim objektima još od ljeta.

Nijemci nisu bili previše oduševljeni nošenjem maski, ali većina se pridržava tog pravila, pogotovo jer su kazne pooštrene i kreću se od 50 do nekoliko stotina eura.

Istaknuo je i da su u brojnim gradovima komunalne vlasti već izrekle dosta kazni zbog nenošenja maski te da je čak bilo i agresivnih situacija, pogotovo u vlakovima, kada je morala intervenirati i policija.

“Od 21 sat do 6 sati ujutro na nekoliko frekventnih mjesta u gradu vlada i zabrana prodaje alkohola, a od 23 do 6 ujutro i zabrana konzumiranja alkohola. Smatra se da bi ta mjera mogla demotivirati ljude da izlaze i da se druže”, rekao je.

No iz našeg Stožera rekli su kako zasad ne razmišljaju o zabrani točenja alkohola.

“Obvezno nošenje maske ne bi trebalo biti problem”

Troskot je rekla kako smatra da mjera obveznog nošenja maske ne bi trebala biti problem jer je i njima u interesu doprinijeti smanjenju broja novooboljelih.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime