Zaštitne jednokratne maske, zelene, plave i bijele boje, te pamučne u svim mogućim bojama i s raznim uzorcima postale su rekvizit bez kojega ne smijemo ući gotovo ni u jedan zatvoreni javni prostor, ali i kod frizerke, kozmetičarke, krojačice…

I dok su pamučne perive, pa samim time i višekratne, ove druge epidemiolozi preporučuju nositi najdulje dva, tri sata da bi potpuno ispunile svoju svrhu zaštite. Međutim, cijena od najmanje četiri kune po komadu tjera građane da jednu jednokratnu masku nose danima, pa i tjednima. Ima i onih koji mijenjaju nekoliko maski, no da bi uštedjeli, “vrte” ih u krug.

Evo što je o toj temi za Glas Slavonije kazao prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

– Zaštitne jednokratne maske, kako im i sam naziv kaže, imaju svoj vijek trajanja. Budući da su jednokratne, građani bi ih trebali promijeniti bar jednom dnevno ili eventualno jednom u dva dana, no svakako što češće, to bolje. Također, poručujem građanima da upotrebljavaju troslojne maske, a nikako one perive, višekratne – naglašava dr. Kožul ističući i problem odbačenih zaštitnih maski po ulici, što nažalost, kaže, nije rijetkost.

Jednokratne se maske, napominje, svakako trebaju baciti u smeće, a onaj tko ih nađe na ulici nipošto ih ne smije dirati rukama. Naime, valja podsjetiti još na početku pandemije u ožujku da su izdana posebna upozorenja za osobe koje su zaražene koronavirusom, odnosno nalaze se u samoizolaciji, da zaštitne maske odlažu u plastične vrećice za otpad i čvrsto ih zavežu. Potom tu vrećicu treba staviti u drugu plastičnu vrećicu koju valja opet čvrsto zatvoriti. Tako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnoga otpada najmanje 72 sata, odnosno tri dana, prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime