EMOTIVNE PORUKE IZ SPLITA Pročitajte što sudionicima znači odlazak na Svjetsko prvenstvo beskućnika u Meksiku

"Nogomet i ovo putovanje učinit će nas jednom velikom obitelji. Drago mi je da putujem u Meksiko jer mi se više nikad neće pružiti takva prilika"

Svake godine održava se Homeless World Cup i ta priča traje još od 2003. godine, a Hrvatska se preko udruge MoSt prvi put prijavila 2009. U reprezentaciji sudjeluje osam igrača, svake godine novih osam, kako bi što više korisnika bilo uključeno u projekt.


Većina ovih ljudi nikada nije bilo izvan granica Hrvatske. Njima je odlazak u Brazil, Italiju, Poljsku ili Francusku bio ispunjenje svih snova i teško je uopće opisati sreću na njihovim licima. U Brazilu se igralo na Copacabani, na montažnim terenima i pred stalno ispunjenim montažnim tribinama. To su sve djeca ulice koja kroz ovo natjecanje traže izlaz iz siromaštva.

Svake godine dodirnu se životi 100.000 beskućnika i napravi značajna promjena u životu mnogih kroz nogometno natjecanje.

Naši nemaju iste uvjete kao strani!

Zahvaljujući pojedinim lokalnim zajednicama, tvrtkama i organizacijama uspješno su kupljene zrakoplovne karte dok je smještaj osiguran od strane organizatora. Nažalost, naši reprezentativci nemaju iste uvjete kao i oni koji su nastupili na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Dvaput dnevno igrat će u jednom setu dresova, a da ne govorimo kako nedostaje i ostale sportske opreme kao što su: trenirke, štucne, tenisice za umjetnu travu, sportske majice, rukavice za golmana i još mnogo toga. Upravo iz tog razloga pokrenuta je humanitarna akcija “Za Hrvatsku reprezentaciju beskućnika” u sklopu koje će biti organizirano nekoliko kulturnih i glazbenih događanja, a sve s ciljem prikupljanja donacija za opremanje reprezentacije beskućnika.

Posjetite stand-up u utorak i donirajte

Prošlog četvrtka održan je prvi događaj, revijalna malonogometna utakmica, a već ovog utorka možete doći na Stand-up nastup splitskih komičara. U amfiteatar MKC-a Split u zgradi Doma Mladih stiže jaka postava “SplickeScene”.

Uoči novog humanitarnog događaja porazgovarali smo s članovima Hrvatske reprezentacije beskućnika koji su nam otkrili što ima znači putovanje na Svjetsko prvenstvo.E.P. (19): Ova prilika mi jako puno znači jer sam upoznao nove ljude koji će mi uvijek ostati u sjećanju. Predstavljat ću svoju zemlju uz državnu himnu, pokazat ću svima svoje najbolje vještine na golu. Želim vidjeti što više svijeta preko oceana, ovo putovanja će mi uvijek ostati u sjećanju..J.S. (21): Meni ovo znači jer sam upoznao nove prijatelje, jer mi je sve ovo otvorilo neke stvari u životu. Putujem u gradove u kojima nisam nikad bio i putujem u Meksiko što je za mene put života.

M.S. (24): Ovo mi jako puno znači. Putovanje u prvenstvo ispunit će mi duh i tijelo jer se družim s ljudima koji su u istim problema kao i ja. Nogomet i ovo putovanje učinit će nas jednom velikom obitelji. Drago mi je da putujem u Meksiko jer mi se više nikad neće pružiti takva prilika.

S.N. (20): Put u Meksiko mi je novo iskustvo jer nikad nisam putovao u taj dio svijeta.
Znači mi zbog društva, zabave, odmora i upoznavanja novih ljudi.

E.T. (20): Meni puno znači put u Meksiko. Znam da će mi to biti veliko iskustvo jer sam već do sada upoznao puno prijatelja. U Meksiko se idem zabaviti i to mi je velika čast što ću braniti boje Hrvatske reprezentacije.

D.B. (19): Inače sam dijete odgojnog doma već pet godina. Znam da sam sada dobio priliku života da 11.11. otputujem u Meksiko i da igram za hrvatsku nogometnu reprezentaciju beskućnika. Došao sam pokazati što znam i upoznati nove ljude i da vidim svijeta. Drago mi je što imam ovakvu priliku jer ovo se ne viđa često.

Z.M. (39): Nogomet mi znači puno jer dok sam bio dječak jako sam volio igrati nogomet, ali zbog situacije u mojoj obitelji roditelji mi nisu mogli priuštiti sve uvjete da bih mogao biti dio nogometa. Zbog teške situacije morao sam odustati od svoje daljnje nogometne karijere.

Ovo je za mene prilika da nastavim tamo gdje sam stao i da igram i predstavljam jednu državu, naciju, našu Hrvatsku. Iako nismo profesionalna ekipa i sve ostalo, mislim da je san svakog nogometaša predstavljati svoju državu.

Zahvalan sam prije svega dragom i dobrom Bogu. Također, prihvatilištu za beskućnike Pula, Udruzi MoSt iz Splita, Crvenom križu Hrvatska te svima onima koji su nas svojim trudom, donacijama i ostalim djelima doveli do Svjetskog prvenstva za beskućnike u
Meksiku 2018. Hvala od srca na svemu!

K.H. (30): Prošao sam u životu kroz dosta teške trenutke. Od dječjeg doma pa sve do ulice. Oko sebe sam svuda vidio dosta patnje jer sam i sam i sam bio nesretan. Postao sam vegan i okrenuo se budizmu i meditaciji. Od tog trenutka život mi je krenuo na bolje. Puno mi znači to što idem u Meksiko, što ću upoznati neke divne ljude i igrati za reprezentaciju beskućnika u nogometu. Ovo znači da mojoj sreći nema kraja!

Po ovim komentarima vidimo koliko ovim divnim ljudima znači sudjelovanja na prvenstvu u Meksiku, a i vi možete pomoći da im sudjelovanje bude ugodnije. Opširnije na ovom linku

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime