Ovoga studenog kiša je glavno obilježje vremena. Ne samo da je gotovo posvuda premašen mjesečni oborinski prosjek, nego je u nekim područjima pala dvostruka ili trostruka količina oborina koje prosječno padne u jednom mjesecu.

Niski oblaci nad Kozjakom i jak pljusak nad Kaštelima. Foto: Eddy Meštrović

Nova kišna epizoda nastavila se u utorak navečer, a intenzivirala se tijekom srijede. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, posljednja 24 sata u Zadvarju su pale 74 litre kiše po kvadratnom metru. U Bolu na Braču su pale 64 litre, a slijede Makarska 59, Dol na Hvaru 54, Dugopolje 52, Split Spinut i Split Gripe 51, Kaštel Gomilica, Korčula i Stobreč 48 itd.

Zbog novih obilnih oborina, vodostaj lokalnih rijeka je u porastu. Primjerice, na mjernoj postaji Hrvatskih voda na Jadru o Solinu, vodostaj je posljednjih nekoliko sati porastao 20 centimetara. Velika količina oborine posljednjih sati ponovno je poplavila nekoliko splitskih prometnica.

Kada pogledamo koliko je oborine palo od početka mjeseca, postaje jasno da je ovogodišnji studeni jedan od najkišovitijih mjeseci posljednjih godina.

U Veloj Njivi iza Mosora palo je čak 440 litara kiše po kvadratnom metru! To je više od polovice oborina koje Split prosječno primi tijekom godinu dana! U Rudi su pale 403 litre kiše po kvadratnom metru, a slijede Drniš 376, Hrvace 367, Vinalić 354, Muć 347, Dugopolje 332, Sinj (Pavići) 300 itd.

Količina oborina od početka mjeseca (Pljusak.com)

Iako će i četvrtak donijeti nešto kiše, ona neće ni približno biti tako česta ni obilna. Još manje kiše bit će u ostatku tjedna koji će većim dijelom biti suh.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime