Sredozemna ciklona i dalje naglašeno djeluje na vrijeme u Hrvatskoj. Probleme donose obilne oborine i snažan vjetar.

Po pitanju oborina Dalmacija je tijekom nedjelje bila najkišovitije području u Hrvatskoj. Iako su danas oborine manje obilne nego jučer, ponegdje je već palo novih 20 i više litara po kvadratnom metru. Jučer i danas do 16 sati u Dolu na Hvaru u Poljicima kraj Marine palo je između 110 i 120 litara kiše po kvadratnom metru.

O tome koliko je kišovit ovogodišnji svibanj i prije svoje prve polovine svjedoči podatak da je u nekim mjestima već palo 2 puta više kiše nego što prosječno padne u svibnju. Primjerice, u Kučićima kraj Omiša već su pale 162 litre po kvadratnom metru, a slijede Dol na Hvaru 145, Poljica kraj Marine 143, Sveti Jure na Biokovu 133, Kaštel Štafilić 130 itd.

Zbog obilnih oborina vodostaju svih dalmatinskih rijeka su u porastu. Primjerice, razina Jadra je zadnja 24 sata porasla skoro 40 centimetara. Što se tiče Cetine, olakotna okolnost je što je većina obilnih oborina pala uz obalu, a znatno manje na području Dinare.

Kako se može vidjeti na fotografijama, slap Ilinac u zaleđu Omiša, čije se vode u blizi kipa Mile Gojsalić obrušavaju niz padine sve do HE Zakučac, “življi” nego inače. Upravo je omiško zaleđe od početka mjeseca bilo najkišovitije u Dalmaciji.

U fotogaleriji pogledajte kako Ilinac izgleda danas.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime