Eksperiment uspio i u Splitu: Pogledajte što se dogodi s kipućom vodom kada se baci u zrak

Nastao je zaista zadivljujući prizor; voda se momentalno pretvorila u oblak sačinjen od kristalića leda

Zadnjih dana prate nas vrlo niske temperature, a debeli minusi okovali su i splitsko područje. Niske temperature iskoristio je Zvonimir Terze na Kamenu (istok Splita) za meteorološki eksperiment.


Naime, noćas se temperatura spustila na -6°C. Zvonimir je uzeo posudu s kipućom vodom te je bacio u zrak. Nastao je zaista zadivljujući prizor; voda se momentalno pretvorila u oblak sačinjen od kristalića leda.

Što se zapravo dogodilo? Iako nam se čini da je voda iz tekućeg prešla odmah u kruto stanje, to zapravo nije tako. Još dok je u kipućem stanju, vidljivo je da voda jako isparava, što znači da je vlaga u zraku niska. U takvim uvjetima vrlo hladnog i vrlo suhog zraka vrela voda ima tendenciju brže isparavati nego inače. Kada se voda iz posude baci u zrak površina joj se znatno uveća i stvore se puno bolji uvjeti za njeno isparavanje nego dok je voda bila u posudi. Zbog suhoće zraka sva voda ispari (vrela voda mnogo će prije ispariti nego hladna voda), no kako je zrak vrlo hladan zbog svoje gustoće ne može u sebi sadržavati velike količine vode da pa se nastali “višak” brzo pretvori u krute čestice leda (resublimacija).

Pokus s Kamena pogledajte ovdje:

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0