EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE Pogledajte kakvu je štetu požar napravio u Parku prirode Biokovo

Naše kamere prve su snimile opožarene površine Parka prirode Biokovo

Za nama je najveći požar u Hrvatskoj u dosadašnjem tijeku godine. Iskreno se nadamo da većeg neće biti! Drama je počela u noćnim satima nedjelje, kada je planulo u okolici ulaza u Park prirode Biokovo. Vatra se brzo širila nošena olujnim udarima bure i tramontane. Vatra je prijetila kućama i drugim objektima, no uz nadljudske napora vatrogasaca, kuće su očuvane. Nakon prvog dana izgorjelo je više od 20 hektara borove šume unutar Park prirode Biokovo.


Kada su svi pomislili da je opasnost s požarom gotova, uslijedio je novi požar zbog kojega su preventivno bili evakuirani i hoteli u Tučepima. Požar koji je izbio između Podgore i Tučepa, širio se zelenim obroncima Biokova. Stotinama vatrogasaca, kojih je tijekom ponedjeljka bilo iz cijele zemlje, u pomoć je stigla i vojska. Slabljenje i prestanak bure uvelike su pomogli gašenju ovog strašnog požara koji je mnoga zelena prostranstva pretvorio u prah i pepeo.

Cesta od Makarske prema Vrgorcu bila je zatvorena do 18 sati, a nakon njena otvaranja uputili smo se na ulaz u Park prirode Biokovo i dalje prema Ravnoj Vlaškoj i Vošcu.

Već na ulazu susreli smo vatrogasce iz Zadvarja. Bili su dobro raspoloženi, ali vidno umorni nakon dva vrlo naporna dana.

Gašenje požara se bliži kraju i sretni smo zbog toga. Na trenutke je bilo strašno, no srećom nije bilo ozlijeđenih. Očuvali smo veći dio našeg Biokova od potencijalne katastrofe – govori nam jedan od zadvarskih vatrogasaca.

“Zahvalni smo Podgoranima”

Nekoliko kilometara iznad susrećemo vatrogasce s dubrovačkog područja.


– Na Biokovu su vatrogasci iz Dubrovnika, Stona, Konavala. Tu smo već dva dana. Premještali su nas po Biokovu, ovisno o poziciji vatrene fronte. Dali smo sve od sebe i drago nam je da smo doprinijeli da se ovo vatreno čudovište obuzda – kazali su nam Dubrovčani koji su imali jednu ozbiljnu zamjerku:

– Da nije bilo vatrogasaca iz Podgore nitko nas ne bi ni pogledao! Svaka im čast, donosili su nam čak i kuhani ručak! – kazuju nam Dubrovčani.Naše kamere prve su ušle u Park prirode Biokovo nakon katastrofalnog požara. Najviše su stradala stabla u donjem dijelu Parka, a vozeći se prema Ravnoj Vlaškoj i dalje, vatre nije bilo.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/321747384913204/” bottom=”30″]

Kakvu je štetu požar načinio našem poznatom biseru prirode, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0