Ekološko društvo “Picigin – Bačvice” nastalo je na zasadama i kao nastavak stogodišnje tradicije okupljanja građana ovog grada, a koji uvalu i kupalište Bačvice smatraju za svoj drugi dom, začeto 1927. godine, osnivanjem Društva za uređenje i poljepšanje Bačvica i Firula, na čelu s ing. Fabijanom Kaliternom, nestorom splitskog sporta.

Osnivačka Skupština održana je prije točno dvadeset godina, 23.10.1999. godine s ciljem planiranja rada i razvitka ekološke zaštite okoliša uvale Bačvice, zaštite tradicijskih rekreacijskih sadržaja u svezi s kupalištem, osobito igre picigin te okupljanje članova i drugih štovatelja kupališta Bačvice.

U okviru Društva, i to kao osnovna aktivnost, odvija se njegovanje sporta i sportske igre jedinstvene u okviru RH, a sigurni smo i u svijetu, igre picigin, koja se tradicionalno održava tijekom cijele godine na plićaku kupališta Bačvice, od tamo daleke 1923. godine i predstavlja jedan od nesumljivih simbola Grada Splita.

Pored organiziranja sadnji sadnica tamarisa i drugog bilja u suradnji sa Parkovima i nasadima, čišćenja plaže i okoliša kupališta i svakodnevne brige o očuvanju uvale Bačvice, Društvo je nastojalo uključiti što više mladih igri u igru picigin te zaštiti ovu izvorno splitsku igru kao nematerijalno kulturno dobra RH, što se i događa 28. listopada 2013, kad Ministarstva kulture RH donosi Rješenje kojim se utvrđuje da Picigin-društvena igra s loptom ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra RH. Danas je sve popularniji i izvan Splita i Hrvatske, o njemu su snimane i emitirane mnoge emisije, zapisane i objavljene informacije u domaćim i stranim medijima, postao je dijelom splitskog sportskog ali i turističkog prepoznatljivog znaka. Društvo na neobičan, ali jako učinkovit način povezuje sport, kulturu, promicanje tradicije i ekologije u svom voljenom Gradu Splitu.

Ekološko društvo “Picigin – Bačvice” ovu srijedu obilježava dvadesetu godišnjicu osnutka prigodnim programom u gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 18,00 sati.

Proslavu će uveličati klape Filip Dević, Sv. Florijan, Rebatajica, Žensko pjevačko društvo Marjanke i Goran Karan. Svi ste pozvani!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime