Udruga Sunce Split u petak, 18. rujna s početkom u 8.30 sati organizira akciju prikupljanja otpada s plaže Pantan ispod Mlinica. Uoči akcije za sve dionike bit će održano kratko predavanje o problematici građevinskog otpada, jer je na plaži primijećena znatna količina te vrste otpada.

Akcija će biti provedena u sklopu usluga čišćenja plaža, koje Udruga Sunce provodi za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u sedam obalnih županija u RH.

– Problem gospodarenja građevinskim otpadom o kojem će biti riječ u uvodu u samu akciju detektiran je u radu Zelenog telefona Udruge Sunce. Zeleni telefon u Udruzi djeluje od 1999. godine i predstavlja servis na koji građani mogu prijaviti okolišni problem, dobiti informacije i savjete o brojnim pitanjima vezanim za zaštitu okoliša te u suradnji s Udrugom riješiti okolišni problem. Zeleni telefon godišnje zaprimi oko 250 prijava s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije od čega se više od 40 posto prijava odnosi na probleme s otpadom.

Osim čišćenja otpada s plaža i morskog dna, Udruga Sunce Split provodi monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear. U dosadašnjim akcijama koje su započele krajem svibnja prikupljeno je više od 990 kilograma otpada iz mora. S akcijama nastavljamo sve do studenog, a u listopadu tim Udruge Sunce seli u sjeverne obalne županije – priopćili su iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime