Podijelite

Jučer je u medijima objavljena informacija da je Natjecateljska komisija HNL-a odbila zahtjev Hajduka i Rijeke za odgodom utakmice koja se treba odigrati 12. kolovoza na Rujevici u 21 sat. Njihov je prijedlog bio da se taj susret pomakne na 19. prosinca kako bi se mogli bolje pripremiti za europske dvoboje, a taj je termin bio jedini sljedeći slobodan. Međutim, komisija je odbila taj zahtjev kao neosnovan.

Nije se teško vratiti u povijest i provjeriti kada je sve Natjecateljska komisija izlazila ususret, primjerice Dinamu, te prihvaćala njihove razloge za odgodom susreta. Sporna odgoda bila je utakmica Dinama i Rijeke u veljači 2014., koja je odgođena zbog vremenskih uvjeta. Ništa ne bi bilo kontroverzno ukoliko ne uzmemo u obzir da je Dinamo nekoliko dana ranije odigrao ranije odgođenu utakmicu s Istrom. Na odgodu utakmice Dinamo – Istra žalio se Hajduk (!), ali taj je zahtjev odbijen.

Jedan od susreta kada se pogodovalo Dinamu bio je njihov dvoboj protiv zaprešićkog Intera. Naime, Dinamo i Inter trebali su odigrati utakmicu četvrtfinala kupa 2. prosinca 2015. godine, a na zahtjev Dinama taj je susret odgođen i odigran tek 10. veljače 2016. godine. Razlog odgode je Dinamova utakmica protiv Bayerna, koja je odigrana 9. prosinca, a taj susret Dinamo je izgubio rezultatom 0:2. Još je važnije spomenuti da su Dinamo i Hajduk odigrali derbi 5. prosinca, a Hajduk je, za razliku od Dinama, svoje obveze u kupu protiv Zagreba odradio 2. prosinca.

Da se ne pogoduje samo Dinamu svjedoči primjer iz 2013. godine, kada je odgođena utakmica između Lokomotive i Rijeke. Pogađate, razlog je taj da se Rijeka može odmoriti uoči europskih ispita, a jedno od objašnjenja bilo je sljedeće: „Pokušaji da se utakmica odigra sutra prema odredbama Pravilnika o natjecanju HNS-a, unatoč i dalje nepovoljnoj prognozi vremena, propao je s obzirom da momčad HNK Rijeka nije uspjela pronaći adekvatan smještaj, a putovanje u Rijeku i povratak sutra ponovo u Zagreb stavio bi ih u nepovoljan položaj, posebno imajući u vidu činjenicu da već u četvrtak imaju utakmicu UEFA europske lige.“

Postoji i nekolicina primjera kada se Hajduku nije izlazilo ususret. Jedan od susreta kada je Hajduku odbijen zahtjev za odgodom seže u kolovoz 2015. godine. Hajduk je od Intera tražio da se ligaški susret pomakne za jedan dan zbog europske utakmice (Slovan Liberec). Hajduk je tražio da se umjesto u nedjelju igra u ponedjeljak, no klub iz Zaprešića odbio je zahtjev. Nadalje, u kolovozu 2016. Hajduk je zatražio odgodu utakmice protiv Rijeke kako bi se mogao pripremiti za uzvrat s izraelskim Maccabijem, no taj je zahtjev također odbijen.

Koliko još primjera pogodovanja jednima, a zakidanja drugih treba navesti da bi se odgovorni očitovali i počeli postupati ravnopravno? Za klubove u Hrvatskoj očito i dalje postoje već prokušana dvostruka mjerila koja, nažalost, nisu iščezla.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime