DVI-TRI RIČI Prof.dr.sc. Zoran Đogaš: Splitski stručnjak zna kako se bori protiv nesanice

Otkrio nam je sve o tihom ubojici - sleep apneji: "Kao da ronite cijelu noć"


Uz pitanje što je bilo prije kokoš ili jaje, postoji još jedno pitanje koje izaziva sumnju, a to je jesu li poremećaju spavanja uzrok ili posljedica stanja pojedinca.

Obzirom na rapidan porast prisustva tog problema kod sve većeg broja ljudi razgovarali smo s prvim čovjekom u Splitu koji se bavi tim pitanjem u Centru za medicinu spavanja koji djeluje u sklopu suradnje KBC-a Split i Medicinskog fakulteta u Splitu. Sleep lab otvorio je prof.dr.sc. Zoran Đogaš davne 2001. godine, ali se uvelike razlikuje od zagrebačkog preteče koji se nalazi na Vrapču.

Nesanica je samo jedan od čak osamdesetak vrsta poremećaja spavanja, no s prof.dr.sc. Đogašem smo razgovarali o onima koji su manje poznati, a nalaze se u pozadini problema kao što su visoki krvni talk i dijabetes. Naime riječ je o sleep apneji ili prestanku disanja za vrijeme sna.

Naš sugovornik je sleep apneju usporedio s ronjenjem na dah. Taj slikoviti prikaz problema uvelike nam je osvijestio u kakvom se stanju nalaze većinom muškarci (sleep apneja je češća kod muške populacije) nakon što se probude poslije noći koju su proveli “roneći”.

Detaljnije i više o temi poremećaja spavanja pogledajte u novom videu Dvi-tri riči.Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
1
Molim?
4Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime