Krajem svibnja održat će se panel rasprava Hrvatska kakvu trebamo – pogled izvana te 13. Međunarodni znanstveni skup ”Challenges of Europe”. Ekonomski fakultet u Splitu ove godine organizira 13. znanstvenu konferenciju „Challenges of Europe“, najstariji, najveći i najznačajniji znanstveni skup ekonomista u Republici Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu u 2019. godini.

Ovogodišnja 13. znanstvena konferencija Ekonomskog fakulteta „Challenges of Europe“ održat će se od 22. – 24. 05. 2019. u Bolu na Braču, u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Predavanja će održati i dva dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, prof. Eric Maskin i prof. Oliver Hart, te brojni drugi renomirani svjetski ekonomisti – prof. Olivier Blanchard, prof. Edward Glaeser, prof. Koen Pauwels, dr.sc. Debora Revoltella (glavna ekonomistica Europske investicijske banke) te prof. Sergei Guriev (glavni ekonomist EBRDa).

Osim toga, prije same konferencije, u utorak, 21.05.2019. s početkom u 9:00 sati, Ekonomski fakultet Split u suradnji s Večernjim listom organizira i panel raspravu „Hrvatska kakvu trebamo – pogled izvana“. Ovdje će o ključnim izazovima hrvatskog gospodarstva, ekonomskom zaostajanju te perspektivi ljudskog kapitala raspravljati mladi hrvatski znanstvenici, doktorandi i zaposlenici renomiranih europskih i svjetskih sveučilišta, dok će uvodno predavanje održati g. Neven Mimica, Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj.1 KOMENTAR

 1. NOBELOVCI ZA EKONOMSKE ZNAOSTI DOLAZE U SPLIT .
  OKUPLJAJU SE U SPLITU KAKO BI SVIJET EVROPE INFORMIRALI O SADAŠNJIM EKONOMSKIM PROBLEMIMA I NJIHVIM RIJENJIMA.JEDNOM RIJEČJU,MOJ ZAKLJUČAK IZ TOGA ,DA INFORMIRAJU SVIJET EVROPE KAKO SE NAJEFIKASNIJE LIJEČI KAPITALIZAM,PA ĆE ,A TO ĆEMO SAZNATI ,I PREDLOŽITI EFIKASAN LIJEK I VEĆ SE RAĐA NADA U BOLJI I PERSPEKTIVNIJI ŽIVOT TE RADNIČKE KLASE!!

  PA ME TA NAJAVA PONUKALA DA OVOM FORUMU, TAKOZVANIH ZANSTVENIAKA NOBELOVSKE LEGITIMACIJE PRILOŽIM SVOJE VIĐENEJ DANAŠNJIH EKONOMSKIH I DRUŠTVENO-PROIZVODNIH PROBLEMA NAŠE GEJE. ZATO PRILAŽEM OVAJ MOJ KOMENTAR OBJAVLJEN PRIJE TRI GODINE KAO ODGOVOR TADAŠNJIM RASPRAVAMA VOĐENIM NA TELEVIZIJSKIM EKRANIMA ILI PRENOŠENI SA RAZNIH SKUPOVA PRAZANOGLAVIH EKONOMISTA I POLITOLOGA.PA SLIJEDI MOJ KOMENTAR OBJAVLJEN PRIJE TRI GODINE:.

  KAPITAKIZAM SE NE LIJEČI!!PORUKA OVO MSKUPU NOBELOVSKIH MOZGIČA I VLADAJUĆOJ VLADI I NJENIM SAVJETNICIMA ..

  ZATIČEMO SE U VREMENIMA KADA na jednoj strani akumulirana hiperprodukcija proizvoda , koju je stvorila planetarna tehnologioja ,a na drugoj strani, zamIjeNjEna i odbačena ogromna armija živog ljudskog rada,što će reći osiromašenih, na granici gLadi i umiranja, PA oni ne samo da više nisu konzumenti tih ogromnih količina proizvoda ,nego su na rubu totalnog siromaštVa pa i umiranja.TO SU PARADOKSI KOJI NAM GOVORE DA SE KAPITALIZAM NE LIJEČI VEĆ MIJENJA.
  sada je stanje na društvenoj sceni odnosa takvo, da na jednoj strani planduje ogromna tehnološka moć,planetarnih razmjera, u vlasti okrupljene i u povijesti najmanje skupine vlasnika, koji su se u tom prelomnom razdoblju nerazmjerno i brzo obogatili, ali su doživjeli kraj svoje društvene egzistencije ,jer tu tehnologiju nisu u stanju , na osnovu svoje društvene svijesti, implementirati da bude najkorisnija za općedruštveni razvoj i sveobuhvatni napredak.
  jer kapitalista je kapitalista ,kako kaže marx ,on ima pravo i mogućnost da sve kupi i svime upravlja ,pa njegov stupanj općedruštvene svijsti, vremena i tehniološke moći, su u velikim i nepomirljivim proturiječnostima. JER NJIHIOVA SVRHA BIVANJA JE PROFIT POD SVAKU CIJENU, REČE MARX.

  zato današnji proizvodni odnosi iz kojih emaniraju i svi drugi odnosi su u nepomirljivoj relaciji i sve današnje , stalne i epiziodne krizne, kojima je svijet opterećen, nisu razlozi neke ekonomske teorije i prakse nego društvenih odnosa koji proizvode tu praksu. današnji društveEni odnosi , teško ih je nazvati društvenim,jer oni nisu društveni, njih proizvodi klasa vlasnika ,kapitalista ,monopolista,tako ih i marx naziva, sve su više u raspadu jer su neproduktivni ,nedruštveni ,prevladani i krajnje je vrijeme da se ovaj narod osvijesti i zapamti da nema lijeka ovoj današnjoj krizi odnosa osim njihovo totalno ukidanje.
  pa zato poručujem OVOM SKUPU I ovoj VLADAJUĆOJ EKIPI I NJENIM EKONOMSKIM SAVJETNICIMA , KOJI VEĆ SADA DAJU NASLUTITI DA SU TOTALNO VAN VREMENA U KOJEM ŽIVE ,NESVAĆAJUĆI DA SE KAPITALIZAM NE LIJEČI VEĆ MIJENJA.PA IM PORUČUJEM; kanite se svojih nabubanih i nikom korisnih kapitalističkih dogmi ,tičući se društveno-ekonomskih odnosa, jer su vaše teorije zastarijele čak za vremena u kojem su žarili i palili ,rikardo, sej , maltus i ostali, kada su radnika nazivali apstraktno mehaničko pokretalo . a danas ga ni tako ne zovu ,već ga izbacuju iz proizvodnje kao otpadni i neupotrebljivi predmet, smeće. dakle ,kanite se vaših ispraznih teorija , jer kako rekoh nije kriza kako ju nazivaju nadri-ekonomisti,d u g u j e – p o t r a ž u j e , ekonomska kriza ,ZA KOJOM SE VI POVODITE , nego kriza društveni odnosa , koji se ne liječe ,nego mijenjaju ,jer sve više rastu proturiječnosti koje tehnika namaće, a oni se manifestiraju u hiperprodukciji na jednoj strani i sve većim otpustom živog ljudskog rada koji je zaustavio daljnju ekspanziju tehnologije i sve veću podijeljenost društvene zajednice na one totalno osiromašene i sve manji ,ali sve bogatiji krug vlasnika tehnike i tehnologije.
  a kapitalistički čuvari te dogme koju su povremeno ,dok se to moglo ,modificirali i prilagođavali datim tehničkim i tehnološkim uvjetima, zbog čega su skoro svake godine ,netko iz te galerije budalaša, dobivao nobelovu nagradu i uvjek iz amErike.
  ali ti dogmati, ti kLasno uštogljeni i neinvenziozni ekonomisti, d u g u j e – p ot r a ž u j e ,su zajedno sa svojom dogmom doživjeli vlastiti slom,kada se i praktično počela urušavati ekonomska aktivnost u americi,još sedamdesetih godina , kada su uvidjeli da su klasni društveni odnosi samo nastavk modificiranih ,feudalno-robovskih odnosa, počeli su razmišljati o nekim reformama ali ne društvenih odnosa nego upotrebe tehnike i tehnologije ,i opet zanemarujući otpust ogromne mase živog ljudskog rada. to je bio i kraj njihove karijere po američkim sveučilištima , pa su se razbježali po svijetu , kao jalovi psi,a posebno prosjače po evropskom kontinentu,nudeći sad svoja nova viđenja ozdravljenja privrednih aktivnosti. među njima su najpoznatiji : RICARD WOLF, DAVID HARVEY,JOSEPH SCHUMPETER,JOHN TAYLOR I KAO CERIBAŠA ,KRUGMAN. svi traže utočište po evropskim sveučilištima i drugim institucijama, a svoje neuspjehe prepisuju američkoj državnoj politici. ostavili su američku ekonomiju u blatu i to živom ,jer su se jedva iz NJEGA IZVUKLI,ALI SU ZATO TU MOČVARU DOVUKLI U EVROPU .pa zar nije to bila velika pouka za evropski svijet mislećih ljudi da mijenjaju društvene odnose koji su prevladani ,koji više nisu društveno ni politički održivi.
  a našI TAKOZVANI EKONOMISTI još bauljaJU po onim odnosima iz vremena ricarda , maltusa i seja ,te nude vladi savjete kako treba smanjiti porez da bi oduzetnici mogli bauljAti po tim neodrživim proizvodnim odnosima.
  TI NAŠI ILI BILKOJI SVJETSKI ,TAKOZVANI EKONOMISTI mi ličE na spartanske vojnike ,jer su sprenmi da prihavte kastinski ustroj zajednice onako kako je stratificirana ,bez razmišljanja. a takve ljude ,koji ne znaju svoj položaj u drušvu ,dakle , nisu spoznali sebe ,prirodnu i ljudsku okolinu svoga življenja ,takve ljude je marx nazivao o v n o v i m a . a ja dodajem ,da više imaju u mošnjama nego u tikvama.posebno je intresantno poslušati te praznoglavce kada se ,onako raspodjeljeni ,da se ne ponavljaju šta je tko isprazno baljezgao, jer su oni i predavači na visokim školama,jadnim,pa jedan govori o makro ekonomskim standardima,koji ne postoje ,ili ih on zna ,a oni su kapitalistički izum koji nas je doveo u današnje stanje društvene bijede. a drugi će izvaliti jednu običnu ,ali medvedsku budalaštinu ,pa SU zamjeriLi BIVŠOJ valdi da se malo angažira u povećanju investicija. trEći će, da vlada nije ništa učinila da zaustavi negativni proces smanjivanje raspoloživog rada i kapitala ,slijedeći principe politike štednje i samo gleda kako raspodijeliti zatečeno.
  a četvrti SU zamjeriLi vladi da je zanemarila onaj elemenat koji troši ,dakle ,potrošača kao sudionika gospodarskog napretak. malo ili nikako nije pogodovala oduzetnicima ,ali je zato uzelA furseta da stihijski oporeziva a to jE nedostatak dugoročne vizije razvoja.
  pa šta da kaže čovjek na ovakva budalesanja ???PA ŠTA DA DODAM I OVOM SKUPNOM BUDALESANJU KOJE, EV O PROČITAH NA OVOM UGLEDNOM I UVAŽENOM PORTALU, I DODAJEM JEDAN SV OJ KOMENTAR KOJI SAM PRIJE 3 GODINE PLASIRAO PO RAZNIM PORTALIMA ,ODGOVARAJUĆI NA OVA SVA PITANJA I RASPRAVE NAŠIH TAKOZAVNIH EKONOPMISTA ,D U G U J E – P O T R A Ž U JE ,A OVJPUT I DOLAZAK UGLEDNIH ,TAKOZVANIH ZNANSTVENIKA,NOBELOVACA.
  ti TAKOZVANI EKONOMISTI , nisu društveno-politički obrazovani, što će reći marxsistički , da bi meritorno ocijenili današnje društvene suprotnosti kojE su kulminiralE do točke koja opravdava marxovu konstatciju izrečenu prije 13o godina, a ona glasi:
  povijesno je pravilo ,koje još nije promijenjeno, da se suprotnosti zajednice n e j e d n a k i h mogu razriješiti samo njihovim zaoštravanjem i dovođenjem do tragičnog raspleta u kojem nestaje i sama suprotnost.
  a to se može postići samo revolucionarnom praksom proletarijata koji je materijalno oružje i srce emancipacije čovjeka, što bi značilo ukidanje privatnog vlasništva kao prvog i osnovnog čina nadvaladavanja otuđenja=

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime