DUGOPOLJE SLAVI SVOJ DAN, BLAGDAN SV. MIHOVILA Pogledajte tko je sve uveličao svečanu sjednicu u Domu kulture

"Vi stariji sjetit ćete se vremena kada je narodni heroj Vice Buljan govorio 'ja ću ponit demižanu i pršuti i eve mene po pare'. Nema toga više, treba pripremati projekte" - kazao je župan Boban

Obilježavanje 21. obljetnice osnutka Općine Dugopolje počelo je u četvrtak navečer polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju, a potom je u Domu kulturu održana svečana sjednica Općinskog vijeća Dugopolja.


Inače, Dugopoljci slave nebeske zaštitnike sv. Mihovila i sv. Jeronima kao zaštitnike svoje općine, pa se fešta proteže na dva dana zaredom.

Među brojnim uzvanicima na svečanoj sjenici su bili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i dožupan Luka Brčić, splitsko dogradonačelnik Nino Vela, predsjednica HGK ŽK Mirjana Čagalj, vukovarsko gradonačelnik Ivan Penava, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac te brojni načelnici ili njihovi zamjenici iz prijateljskih gradova i općina.

Okupljene je uvodno pozdravio Joško Čelan, predsjednik Općinskog vijeća Općine Dugopolje, a potom se okupljenika obratio načelnik Perica Bosančić koji je nabrojio sve učinjeno zadnjih godinu dana.

Načelnik Bosančić: Obnove i rekonstrukcij ulica, dječja igrališta, izletišta…

– Ove godine smo dovršili radove na obnovi ulice sv. Mihovila. Uz pomoć i suradnju Županijske uprave za ceste kojoj se ovim putem zahvaljujem, rekonstruirali smo 950m ulice od župne crkve do poslovne zone Podi. Novu ulicu sada krasi drvored, nogostup, biciklistička staza i LED javna rasvjeta. U ovaj projekt smo uložili 2 milijuna kuna. Također, rekonstruirali smo problematično raskrižje s ulicom kraljice Jelene. Radovi su dovršeni, a nova oborinska kanalizacija i novi separator će riješiti problem velike količine vode koja se slijevala put Balića. Svoju pažnju sada usmjeravamo na ulicu 114. brigade, ulicu kojom svakodnevno prolazi veliki broj djece na putu do škole.

Proveli smo postupak javne nabave i ugovorili izvođača za dovršetak prometnica u poduzetničkoj zoni Podi zapad. Radovi su u tijeku, uskoro slijedi asfaltiranje, hortikultura, javna rasvjeta. Vrijednost ovog projekta je 3.7 milijuna kuna a dovršetak u 2019. godini.Na ovaj projekt se nadovezuje projekt ulaza/izlaza na državnu cestu D1 investitora Hrvatskih cesta. Radovi su pri kraju a po završetku će poduzetnička zona Podi zapad, ali i naselje Koprivno, imati moderan i siguran ulaz i izlaz na brzu cestu. Vrijednost ove investicije je oko 6 milijuna kuna.

Perica Bosančić

Na naše roditelje i njihovu djecu općina Dugopolje pridaje posebnu pozornost. U jako kratkom roku smo izradili čak 4 nova dječja igrališta. Naselje Koprivno sad ima igralište izgrađeno po svim standardima s iznimno kvalitetnim igračkama. Nastavljamo i dalje s programom te slijedi uređenje bunara Pelenjaka u Kutima i izgradnja dječjeg igrališta.Nastavljamo s projektom izgradnje spoja ulica Bosanske i Senjske. Projektna dokumentacija ulice je gotova i u tijeku je ishođenje potrebnih dozvola. Za ovaj projekt smo predvidjeli 400 tisuća kuna.

Nastavljamo s dovršenjem nogostupa u stambenih zonama kao i u naselju Koprivno, uskoro bi trebali krenuti radovi na asfaltiranju, a program će se nastaviti i u 2019. pojačan s obnovom oštećenih lokalnih ulica u Dugopolju.

Projekti izletišta Lokva i Dračanica su sada u fazi izrade projektne dokumentacije. Naime, na natječaju Hrvatskih voda u svibnju ove godine, općina Dugopolje je dobila pravo upravljanja ( to jest zakupa) na 5 godina za prostor Lokve i Dračanice. Neke od aktivnosti na uređenju lokacija upravo sada traju u suradnji s Hrvatskim vodama, a sve bi ovo bilo teško izvedivo da nije bilo velike pomoći Zlatka Ževrnje kojemu se ovim putem i zahvaljujem. Izletište Plitača će do proljeća biti obogaćeno zogom za balote, a radimo i na projektu revitalizacije zatrpanih bunara na Plitači.

Županija splitsko-dalmatinska i ministarstvo turizma su u općini Dugopolje postavili još dva biciklistička odmorišta na lokacijama Kutska strana i Dračanica. Nastavak je ovo priče Turističke zajednice općine Dugopolje i gosp. Tomislava Balića na razvoju cikloturizma na ovim prostorima. Odmorište na Dračanici će se izvrsmo uklopiti u projekt budućeg izletišta, dok ono na Kutskoj strani je postalo prava turistička atrakcija.
Naša županija na čelu sa županom vjeruje da dalmatinska zagora ima veliki potencijal i svijetlu budućnost, stoga ne čudi da smo prije sat vremena svečano otvorili obnovljenu područnu školu Kotlenice. I općina Dugopolje vidi Kotlenice kao veliki potencijal, pogotovo u smislu turizma, stoga u partnerstvu s Gorskom službom spašavanja razvijamo projekt privođenja svrsi napuštene zgrade pošte, a to je još jedan korak prema afirmiranju špilje vranjače kao vrhunske turističke destinacije.

Općina Dugopolje je novu školsku godinu otvorila s obnovljenim dvorištem osnovne škole Dugopolje, za što smo izdvojili 200 tisuća kuna. Nastavit ćemo ulagati u školstvo…. htjeli bi postaviti ogradu oko dvorišta, te urediti školski Gaj. Vrijedi i spomenuti da smo na školsku dvoranu postavili i automatsku meteorološku postaju, a uskoro ćemo na našim portalima imati točne podatke o temperaturi, brzini vjetra, količini kiše i tlaku zraka.

Iako je kompletna sekundarna kanalizacijska mreža prijavljena u sklopu projekta Eko kaštelanski zaljev, smatramo da neki od zahvata jednostavno ne mogu čekati. Stoga smo izradili projektnu dokumentaciju i zatražili potrebne dozvole za izgradnju dvaju kanalizacijskih kolektora – u ulici Mirka Rogošića u duljini od 720m i s vrijednosti od 2 milijuna kuna i u ulici Kneza Višeslava u duljini od 420m i s vrijednosti od 1.3 milijuna kuna. S ova dva kolektora rješavamo problem fekalne odvodnje stambene zone Drage i višestambenih objekata u ulici sv. Mihovila.

Do kraja godine nastavljamo i s izgradnjom novih grobnica u naseljima Dugopolje, Kotlenice i Liska. U ovaj projekt ćemo uložiti oko 700 tisuća kuna.

Veseli nas ozbiljan napredak na izgradnji centra za posjetitelje splitsko dalmatinske županije. Ovaj, u građevinskom smislu, 11 milijuna kuna vrijedan projekt će značiti preporod turizma dalmatinske zagore, a još više veseli da je veliki dio projekta financiran sredstvima europske unije. Također, napreduju radovi i na izgradnji galenskog laboratorija čiji završetak očekujemo u 2019.

Općina Dugopolje je u ovoj godini napravila znatan iskorak u povlačenju sredstava iz EU fondova, gdje smo dio kao prijavitelj, a dio kao partner u projektu, u ovoj godini dobili 7.5 milijuna kuna.

Ovdje bi istakao projekt reciklažnog dvorišta vrijedan 4.2 milijuna kuna od kojih 3.6 milijuna bespovratnih sredstava. Kroz 10 mjesec kreće nabava za izbor izvođača, a dogodine u ovo vrijeme se nadam da ćemo i svečano otvoriti novoizgrađeno reciklažno dvorište. Ovo je, uz grad Sinj, prvo reciklažno dvorište u dalmatinskoj zagori.

U projektu za edukativne i informativne aktivnost, gdje smo partneri s gradom Solinom, te općinama Klis i Podstrana – svima skupa nam je dodijeljeno 1.1 milijun kuna. Novac će se utrošiti na razne edukativne aktivnosti s ciljem upoznavanja stanovništva o održivom gospodarenju otpadom.

Na natječaju za financiranje nabavke spremnika za odvojeno prikupljanje otpada smo dobili bespovratnih 430 tisuća kuna. Slijedi nabava 900 spremnika za papir, 900 spremnika za plastiku i 400 vrtnih kompostarnika koje ćemo besplatno podijeliti stanovnicima općine.

Splitsko-dalmatinska županija s partnerima gradom Splitom, Kaštelima i općinom Dugopolje je dobila 32 milijuna kuna u sklopu projekta Skriveni habitati. Općini Dugopolje pripada gotovo 1.2 milijun kuna s kojim će se izgraditi 2 tematske staze u podnožju Mosora ( mali put) te opremiti edukacijska dvorana na stadionu hrvatskih vitezova. Jedan dio od 32 milijuna kuna će se utrošiti i na opremanje prije spomenutog Centra za posjetitelje splitsko dalmatinske županije.

Na natječaju ministarstva turizma smo dobili 160 tisuća kuna za uspostavu sustava javnih bicikli. Ugovor je potpisan te odabran isporučitelj opreme te vrlo skoro očekujemo postavljanje postaja kod stadiona, ispred općine i kod špilje vranjače – dio je govora kojeg je održao načelnik Bosančić.

don Ivan Ćubelić

Doktor don Ivan Ćubelić, župnik župe Sv. Mihovila Arkanđela, zatražio je od hrvatskih političara da manje govore i više rade, jer se “ne može živjeti od prodavanje magle”, te pri tom zaradio veliki pljesak.

U glazbenom dijelu je nastupila mlada sopranistica Ivona Bosančić-Lasić, Dugopoljka krasnog glasa, uz pratnju maestra Vite Balića, također Dugopoljca. Izveli su pjesme “Domovini i ljubavi” i “Živila Hrvatska”.

Župan: Dugopolje kao primjer

Župan Boban naglasio je da sve županije u Hrvatskoj ove godine slave 25. obljetnicu osnivanja.

Blaženko Boban

– Županije imaju smisla koliko je energije, želje, rada i volje i njih uloženo. Naša uistinu ima smisla, ne sada, ovih godinu, nego i prethodne 4 godine kada je župan bio Zlatko Ževrnja. Danas smo u Imotskom u Podbablju otvorili podružnicu Doma Slava Raškaj, otvorili smo Županijsku ljekarnu. Danas sam rekao da nema uspjeha bez sinergije svih razina vlasti; od lokalne jedinice do države. U Dugopolju svaka karika drži svoj dio, zato su projekti uspješni. Županija i Dugopolje se sada poklapaju po proslavama svog dana jer od lani Županija slavi blagdan sv. Jeronima kao svoj dan. U SDŽ imat ćete podršku i ubuduće, ne zbog mojih simpatija, nego zbog truda kojeg ulažete. Vi stariji sjetit ćete se vremena kada je narodni heroj Vice Buljan govorio “ja ću ponit demižanu i pršuti i eve mene po pare”. Nema toga više, treba pripremati projekte, jedini tako se može razvijati svoja lokalna zajednica, županije i država. Vi ste to prepoznali, dobro radite i pripremate kvalitetne projekte. Čestitam vam sv. Mihovila i sv. Jeronima! – kazao je župan.

Penava: Dugopolje kao poruka zajedništva

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je da u Dugopolje uvijek dođe s emocijom.

– Poznanstvo smo formalizirali prije četiri godine potpisivanje povelje i ona nas povezuje i vuče. Zadovoljstvo je doći ovdje, i vidjeti vas u Vukovaru. Naša suradnja nije samo jedan dan nego nekoliko dana godišnje. S određenom zebnjom sam dolazio ovamo jer ste imali prilično jaku ekipu u vidu Stanka i Zlatka koji su letvicu općine Dugopolje digli visoko, a sada imam spokoj kada vidim da je to mlađa ekipa preuzela hrabro i junački. Ovoliki broj projekata fascinantan je za tako malu općinu. Upravo se na primjeru gospodarstva vidi koliko se ulaže truda.

Ono što mogu kao prijatelj reći je da je lijepo vidjeti tu sinergiju različitih razina vlasti, bilo bi dobro da je u cijeloj Hrvatskoj tako. To je poruka zajedništva koja vas jača i daje vam nadu da možete puno toga napraviti i da niste sami – kazao je Penava i čestitao Dugopoljcima njihov dan.

Posthumne nagrade za životno djelo

Uslijedio je najsvečaniji dio ove sjednice u kojem su dodijeljene nagrada za životno djelo. Posthumno su dodijeljene nagrade za životno djelo – prva javna priznanja od osnutka općine Dugopolje, od 1997. godine i to petorici poginulih hrvatskih branitelja s područja općine Dugopolje. Dugopoljski dragovoljci bili su najprisutniji u 114. brigadi i 4. Gardijskoj brigadi Hrvatske vojske, Četvrtoj splitskoj udarnoj brigada”. Osim u 1. dugopoljskoj satniji 1. bojne 114. brigade HV-a, Dugopoljci su sa svojih 600 branitelja sudjelovali u obrani Domovine (od Južnog bojišta dubrovačkog područja, preko srednje Dalmacije do Vukovara) i u drugim postrojbama. Petorica njih su dali svoje živote: to su Božidar Čipčić, Vjekoslav Jerković, Dražen Šamadan, Igor Perić i Zoran Rogošić. Sva petorica su nositelji više odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Hrvatskoga križa, Reda Zrinskog i Frankopana s pozlaćenim pleterom. Dugopolje sa svim okolnim mjestima uvijek obilježava, sjećanjem i svetom misom s molitvama, godišnjicu svojih poginulih dragovoljaca, a ovim činom Općinsko vijeće Općine Dugopolje daje im najveće službeno priznanje koje je predviđeno statutom općine Dugopolje.

Nagrade su uručene članovima njihovih obitelji.

Supruga poginulog heroja Božidara Čipčića održala je kratak i emotivan govor:

S obzirom da je ovdje gospodin Ivan Penava, reći ću ovo. Moj muž je poginuo na Dan Vukovara, a taj dan ga je i povukao tamo gdje je i otišao.

Njegov direktor je rekao da ni u ludilu ne smije otići jer treba svom mjestu. Ovdje ljudi znaju o kome se radi, ali ne bih o tome. Htjela bih samo dati do znanja da ga je Vukovar povukao i poginuo na Dan pada Vukovara.

Zahvaljujem vam se na ovoj nagradi. Čuvajte svoje obitelji jer je obitelj svetinja – kazala je udovica Čipić,a okupljeni su je nagradili velikim pljeskom.

Marko Lasić

Svečana sjednica završila je u glazbenom tonu uz pjesmu “Vila Velebita”, autora Mije Majera u izvedbi mladog baritona Marka Lasića.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime