DUGINE BOJE NA MATEJUŠKI: “Želimo posvajati djecu, imamo još jako puno posla”

[FOTO+VIDEO] "Tražimo da nas se ne gleda kao građane drugog reda, da imamo sva svoja prava i da dva momka mogu prošetati Rivom za ruke bez straha"


Na Matejuški je jutros podignuta zastava duginih boja, no to nije prošlo bez problema. Naime, mjesto gdje je trebala biti postavljena zaključano je – lokotom. Radnik Parkova i nasada koji je trebao samo otključati lokot, nije to mogao učiniti jer je netko unutra nešto – nagurao. Tko i zašto, nije poznato.

Radnik je zatim pokušao razbiti zaglavljeni lokot. Pogledajte kako je sve izgledalo u našem videu.

Na Matejuški podignuta zastava duginih boja, no nije sve išlo baš – glatko


Lipanj je inače mjesec u kojem se diljem svijeta održavaju Povorke ponosa, no kako zbog epidemije koronavirusa ove godine u Splitu neće biti održana povorka, udruga Split pride i LGBT Centar Split organiziraju druge aktivnosti koje su u skladu s važećim mjerama.“Podizanje zastave duginih boja činimo radi podizanja vidljivosti LGBTIQ+ populacije. Vidljivost je itekako potrebna kako bi se destigmatiziralo naše postojanje i normaliziralo činjenicu da smo tu i da ne idemo nigdje bez obzira na sve taktike koje se koriste kako bi se izbrisalo naše obitelji i zajednice. Vidljivost je jedino učinkovito sredstvo borbe protiv predrasuda koje nas okružuju.”

Parada ponosa ove će se godine, po svemu sudeći, održati u srpnju, a nije bez problema prošlo ni podizanje zastave duginih boja na stup na Matejuški jer je netko nepoznat onemogućio otvaranje lokota. Ubacio je nešto u lokot. Tek nakon intervencije radnika ‘Parkova i nasada’ predstavnici LGBTIQ+ uspjeli su u svom naumu koji su obilježili i dimnim bakljama u duginim bojama.

“U ovoj kriznoj situaciji organizirali smo druge aktivnosti koje su većinom za zajednicu, a ovo podizanje zastave je događaj za javnost. Mi smo normalni ljudi, kao i svi ostali”, istaknula je Nikolina Banić, koordinatorica splitskog Pridea.

Istraživanja pokazuju, rekli su na Matejuški, da predstavnici zajednice konstantno trpe nasilje u svim područjima društva.

“Tražimo da nas se ne gleda kao građane drugog reda, da imamo sva svoja prava i da dva momka mogu prošetati Rivom za ruke bez straha. Mi želimo i posvajati djecu i druge stvari. Ima puno, puno, puno posla”, istaknula je Mirta Barić, druga koordinatorica zajednice te je nadodala:

“Mentalitet ljudi je ostao isti, iako je Hrvatska promijenila zakone pri ulasku u Europsku uniju”, dodala je Barić te je kazala da šutnja nije zlato i da djeca od rođenja ne smiju odrasti s mišlju da su manje vrijedna ako su LGBT.

Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
24
Molim?
8

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime