Dubrovački obrtnik prevario državu za 900 tisuća kuna

Utvrđeno je da obrtnik nije iskazivao stvarno ostvarene prihode obrta te je, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak, poreznoj upravio davao netočne podatke o ostvarenim primicima

Dubrovačka policija je utvrdila sumnju da je 33-godišnjak, kao vlasnik obrta sa sjedištem u Dubrovniku, od ožujka do rujna 2016. g. u radni odnos primio 16 djelatnika čiji radni odnos nije prijavio ili je prijavio s velikom zakašnjenjem, nadležnom uredu za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.


S navedenim djelaticima kao i s još troje djelatnika dogovarao je naknadu plaće u obliku provizije za obavljene poslove koja je ovisila o broju napravljenih i naplaćenih rezervacija izleta koje su prodali za njegov obrt. Takve naknade plaće je isplaćivao u gotovom novcu, a da pri tom nije obračunavao propisana zakonska davanja.

Također je utvrđeno da nije iskazivao stvarno ostvarene prihode obrta te je, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak, poreznoj upravio davao netočne podatke o ostvarenim primicima, odnosno dohotku, čime je Državnom proračunu RH pričinio štetu od gotovo 900 tisuća kuna.

Istraživanjem je utvrđeno da osumnjičeni u svojim poslovnim knjigama nije uredno evidentirao sve poslovne promjene temeljem kojih se utvrđuju obveze s osnova poreznih davanja. Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0