Već drugog dana Mediteranskog festivala knjige u Splitu, u samom početku vidjelo se da nas čeka poštena utakmica – Mate Prlić, moderator knjige “Nogomet narodu” autora Aleksandra Holige, najprije je zatražio da mu sudionici priznaju za koga navijaju.

Tako je urednik na Telesportu i jedno od najcjenjenijih domaćih sportskih pera javno, na mikrofon, pred brojnim posjetitelja sajma MFK potvrdio da je obožavatelj Hajduka. Mostarski pjesnik Marko Tomaš istaknuo je simpatije prema Veležu iz rodnog mu kraja, a da je veći fan Holigine knjige i njegova stila pisanja nego što je bilo koje momčadi vidjelo se iz nastupa književnika Nikole Petkovića.

Tema razgovora potom je skrenula u prostor domaćina – pričalo se o značaju Udruge Naš Hajduk, prepričavalo što je tko i kada pisao o Luki Modriću i ulazilo u dublja filozofska pitanja o utjecaju baluna na nacionalni identitet.

Bilo je riječ o poveznicama nogometa s lokalpatriotizmom, a pričalo se i o sportskom kriminalu koji sada konačno možemo spremiti u ropotarnicu povijesti jer je Holiga baš to jutro, vozeći se od rive do dvorane Gripe, od taksista dobio fantastičan savjet: “Kaže čovjek da bi trebalo dovesti jednog da krade, a ne trojicu. To bi sve riješilo”.

I nakon promocije rasprava se nastavila. U ugodnom društvu o balunu je ćakulao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji nije skidao osmjeh s lica dok mu je Holiga potpisivao poteštatski primjerak knjige.

Na velikoj pozornici ostao je Nikola Petković jer je slijedila promocija njegova romana “Put u Gonars“. Što se sve krije u povijesti talijanskog konclogora, kako uopće čovjek dođe na želju da ubije drugoga? Je li moguće da se taj prostor gdje je i Petkovićeva rodbina patila, danas uspješno pretvara u shopping meku? Na ta su pitanja uz autora, odgovarale dobro znane lokalne face – književnik i kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić te povjesničar i predsjednik Nove Ljevice, Dragan Markovina. Sa željom da čuje više o Gonarsu došao je i posjetitelj s Korčule, pa su kraj promocije obilježila pitanja publike.

Na istom mjestu, ali nešto kasnije, vratili smo se sportu. U drugom poluvremenu nogometnog dana od novinara Zdravka Reića saznali smo što je (i što nije) Tito svojevremeno šaptao reprezentaciji, uz Ivicu Pezelja, autora knjige “Vatreni u Rusiji” otkrivalo se koji grad i država imaju najviše medalja po glavi stanovnika. Moderator razgovora bio je Kruno Lokotar, programski urednik MFK.

U posljednjim minutama nogometnog dana na teren su u kavani Cukarin istrčali Remi i Shot, okosnice zagrebačkog sastava Elemental. Promociju njihove biografije izišle iz pera novinara Marka Podruga, moderirao je duhoviti Emir Imamović Pirke. Doznali smo da su sve bitne odluke vezane za bend donesene po birtijama i kavanama, pa je tako bio red da se u jednoj promovira knjiga o dvadeset godina rada. Bila je tu i Shotova majka koja je dobila poseban aplauz jer je trpjela da joj ovo dvoje po kući lijepe mikrofone za prozore i koriste njenu najlonku kao prvi korektor zvuka.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime