Podijelite

Please enter facebook post url.

Subota je donijela najopasniji požar dosadašnjeg tijeka požarne sezone u Dalmaciji. Cijelo vrijeme trajanja požara u zapovjednom vatrogasnom vozilu boravili su župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović.

– Nakon obavijesti glavnog županijskog zapovjednika odmah sam se uputio na teren zajedno s g. Antom Sanaderom. Izgorena površina je oko 70 hektara, sada je već požarište pod kontrolom gasitelja. Puno su pomogle i zračne snage. Da se ovo ne pretvori u požar širih razmjera najviše je zaslužno 170 vatrogasaca i njihova brza reakcija. U požaru nije bilo ozlijeđenih niti je stradao ijedan stambeni ili drugi objekt. Nije bilo izgorenih maslinika i voćnjaka, ali štetu je pretrpio DVD Omiš jer su izgorjela dva vozila. Rubna područja će se još natapati, ali sve je pod kontrolom – kazao nam je župan Boban.

Župan je komentirao i prvi operativni izlazak na teren zapovjednog vozila.

– Cijelo vrijeme smo kod njega. Sve informacije se slijevaju u zapovjedno vozilo da bi s jedne točke mogli kontrolirati situaciju i slati informacije za javnost. Ovdje se mogu dobiti najnovije i relevantne informacije. Mogu reći da to jako dobro funkcionira. Ovo je dobar model i mislim da ćemo ubuduće još više prakticirati ovaj način rada, a nadam se da će biti što manje potrebe za tim.

Osvrnuo se i na izgorena vozila DVD-a Omiš.

– Moram reći da me premijer Plenković u dva navrata zvao i informirao se o stanju na požarištu. Mislim da će već u utorak boraviti u županiji. Prenio sam mu informaciju o izgorenim vozilima. Pokušat ćemo naći neki model da vidimo kako možemo kompenzirati štetu koja se dogodila, ali pričekajmo dolazak premijera u Split.

Pomoć zračnih snaga

Glavni županijski zapovjednik Dražen Glavina otkrio nam je najnovije informacije o požaru.

– Požar je izbio kod Lokve Rogoznice i nošen jakom tramontanom širio se prema Mimicama i Marušićima. Vatra je odnijena od svih kuća. Zračne snage su nam pomogle zaustaviti širenje fronte na istoku i da bi ga stavili pod kontrolu gasitelja. Ovoga trenutka vatra je pod kontrolom, nigdje nema otvorenog plamena.

Dora Karabatić

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik otkrio nam je kako je došlo do izgaranja cisterni.

– Najgora situacija bila je oko 15 sati na početku samoga požara kada su izgorjele dvije cisterne na protupožarnom putu. Tamo smo pokušali zaustaviti vatrenu liniju, no tada je tramontana okrenula i obuhvatila je cisterne sa svih strana. Ljude smo uspjeli izvući sami i nitko nije ozlijeđen. Dvije cisterne su izgorjele i to je najveća materijalna šteta od ovoga požara – kazao nam je Glavina dodavši da je požar pod kontrolom gasitelja.

– Kanaderi još pomažu u sanaciji i nadamo se da noćas neće biti vjetra koji bi “probudio” vatru tijekom noći – zaključio je zapovjednik Glavina.

U nastavku pogledajte video s terena koji je snimio naš fotoreporter.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime