Posljednjih dana na društvenim mrežama u Splitu slavilo se prvo nakon što je građanski aktivizam bio zaslužan da bageri neće u marjansku šumu, da se neće raditi vlake radi izvlačenja otpilanih debala, već da će se to raditi na prihvatljivije načine, ali i nakon jučerašnjeg proglašenja izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode na Marjanu od strane splitskog gradonačelnika.

Pobjeda” – pisalo se po društvenim mrežama, no radi li se o preuranjenom slavlju ili “Pirovoj pobjedi”, uskoro ćemo vidjeti. Da razloga za bilo kakvo slavlje nema najbolje govori pogled, ni manje ni više nego – iz svemira! Naši političari nemaju mogućnost uljepšati snimke objavljene na Google Earthu, a one su zaista više nego indikativne. Od potpunog zelenila koje je vladalo Marjanom 2014. i 2015., sljedeće tri godine mediteranski potkornjak malo po malo uništavao je dijelove šume, a posljednja dostupna snimka napravljena je 2. listopada 2018., taman negdje u vrijeme kada se potkornjak uspavao prije dalmatinske zime i prije nego će ovog proljeća nastaviti svoj pohod na marjansku borovinu.

Kako se može vidjeti na satelitskoj snimci sa zoomom na Marjan, potkornjak je već opustošio velik dio šume, a njegova najezda se samo ubrzava. Jasno je da je zaraženo više od trećine šume. Sporo prepoznavanje veličine problema došlo je na naplatu i s obzirom da će se s prvim toplim danima potkornjak probuditi i nastaviti razmnožavati, pravo je pitanje ima li marjanskoj šumi više spasa.

U nekoliko svojih jučerašnjih službenih objava, iz JU Park-šuma Marjan dali su do znanja da će ispoštovati sve zahtjeve nedavno oformljenog Povjerenstva za Marjan. Tako od ministarstva traže očitovanje o tome smiju li konji po Zakonu o zaštiti životinja izvlačiti drva iz šume, nadležnom stručnjaku je upućena molba za mišljenje o broju potrebnih feromonskih klopki, od Hrvatskih šuma se od prethodna 4 zatražilo 10 dodatnih stručnih označivača stabala itd.

Jasnije je nego ikada, vremena više nema, mnoge radnje trebaju početi “jučer”. Spasila se ili ne marjanska borovina, izvjesno je da će se nestankom šume s dijela marjanskih padina osloboditi prostor za nove kulture koje bi u budućnosti trebale djelomično zamijeniti bor u šumskoj masi gradskog bisera. O tome se detaljno raspravljalo i na lanjskoj tematskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća od čijih se zaključaka do danas realiziralo vrlo malo do ništa. Malo jači udar zime do kraja veljače, sličan onome koji se dogodio na kraju veljače 2018., sigurno bi produžio vrijeme mirovanja mediteranskog potkornjaka, no današnjih +15°C već “miriše” na proljeće…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime