DRAMA U DUBROVNIKU Građani zaustavili djelatnike veterinarke Filipović u odvoženju dubrovačkih pasa

Ovo nije prvi put da djelatnici Animalis Centruma sediraju dubrovačke pse

U Dubrovniku se ovaj ponedjeljak odvijala prava drama. Djelatnici Animalis Centruma iz Kaštela u vlasništvu svim Splićanima dobro poznate veterinarke Zdenke Filipović, nakon noćne akcije odvođenja pasa iz azila Žarkovica krajem 2015., ponovno su ušli u sukob s dubrovačkim ljubiteljima životinja.


Naime, netko je u kampu Solitudo ostavio kujicu s devet štenaca. Kujica, inače čistokrvni lovački pas, je bila prestrašena, pa je tamošnje Društvo za zaštitu životinja na čelu s Anicom Sambrailo, činilo sve da dobiju njeno povjerenje, kako bi je sklonili s ulice. Za kujicu i svih devet štenaca već su imali spremne privremene udomitelje. No, netko je odlučio pozvati gradsku službu Sanitat, koja je potom pozvala Animalis Centrum iz Kaštela.

–  Grad Dubrovnik kao najbogatiji grad po glavi stanovnika, umjesto da izgradi azil, placa Animalis Centrumu i veterinarki Filipović da uzima pse iz Dubrovnika, vodi ih u nepoznatom pravcu i ne dozvoljava da se zna što je s njima. Taj dan su došli u roku od tri sata s kombijem s jednim kavezom. Potrpali su nekoliko štenaca. Nastala je drama, jer je majka koja ih doji postala jako uznemirena. U kampu se skupilo jedno 40-ak Dubrovčana sa svojim životinjama da ih zaustavi. Djelatnica Animalis Centruma ih nije htjela pustiti, ali nakon 4,5 sati, kad je vidila da ne odustajemo, ostavila ih je i otišla. – kaže Sambrailo.

Djelatnici Animalis Centruma su psima ponudili hranu sa sedativom, iako je to jako opasno za štence i pse do 17 kila. Prema tvrdnjama svjedoka štenci su bili ošamućeni od progutanog sedativa, a jedno štene i životno ugroženo. Štene je u komatoznom stanju žurno odvedeno u veterinarsku kliniku Anima Vita u Mokošici.

– Štene je dovedeno u dosta lošem stanju pod visokom dozom sedativa. Vrlo sporo je disalo i imalo nizak tlak i otkucaje srca. Bilo je u životnoj opasnosti. Borili smo se za njegov život puna 24 sata i nakon pretraga i terapije, ono je stabilno i optimistična sam da će se potpuno oporaviti. – rekla je veterinarka Sunčica Oštrić.

Upitali smo je je li uobičajena praksa davati sedativ štencima i kujicama koje doje.


– Sedativ se nikako ne daje štencima, ni malim pasminama, a pogotovo psima za koje se sumnja da su oslabljeni ili bolesni. Isključivo se koriste za velike agresivne pse, koji se nedaju uhvatiti. Ako je sedativ bio namijenjen za majku, velika je greška što joj je hrana ponuđena dok je bila sa štenadi. Majka je bila prestrašena i štene je možda prvo došlo do hrane, što mu je ugrozilo život. Ako postoji imalo rizika da se mogu ugroziti štenci s bilo kakvim djelovanjem putem sedativa , to nije uputno. – kaže veterinarka Oštrić.

Ovo nije prvi put da djelatnici Animalis Centruma koriste ove metode.– I u rujnu 2015., kad su došli prvi put u rano rano jutro su koristili sedativ Sedalin. I to na način da su nekoliko životinja sedirali i nisu ih uzeli, pa su te životinje sedirane bauljale po putu gdje ima dosta prometa, čime su im ugrozili život. Čak su i te tube Sedalina ostavili po putu jer su radili u žurbi da ih netko ne uhvati. – kaže Anica Sambrailo.

Vrijedi napomenuti i da psi nisu imali nikakvu dokumentaciju, nisu čipirani, te nemaju dokaza da su procijepljeni. Postavlja se pitanje na koji je način Animalis Centrum planirao pse bez dokumentacije prevesti preko granice. Također, kapacitet njihovog azila je 30 pasa. Anica Sambrailo, tvrdi, a u što smo se i osobno uvjerili, da na svojim stranicama oglašavaju preko 30 pasa za udomljavanje. Gdje su namjeravali smjestiti još deset, ostaje misterij. Pokušali smo ih kontaktirati u više navrata kako bi dobili odgovore na ova pitanja, ali do objave nismo dobili njihovo očitovanje.

Anica Sambrailo kaže da su o ovom slučaju obaviještene sve nadležne institucije, te podnijete prijave protiv odgovornih osoba. Ali i naglašava da do cijele ove situacije ne bi ni došlo, da Grad Dubrovnik napokon krene u izgradnju skloništa za životinje, što im se već dugo obećava.

– Grad Dubrovnik ima osigurano zemljište za gradnju azila i donatore iz inozemstva koji su spremni dati tri milijuna kuna. Donatori su dostavili pisma ponude Gradu Dubrovniku da poklanjaju taj novac bez ikakvih uvjeta, samo da se izgradi to sklonište i da njime rukovodi Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik. Grad, tada na čelu s Androm Vlahušićem i nadležna komunalna tvrtka Sanitat su to odbili, što je začudilo sve. Mi želimo da se sklonište radi na drugoj, primjerenijoj lokaciji. Ova lokacija ima najljepši pogled na Stari Grad i mi se slažemo da na nju trebaju doći turistički objekti, a mi trebamo biti negdje gdje je dovoljno udaljeno od najbližeg naseljenog mjesta i gdje nikome nećemo smetati. I naravno radi klime i konfiguracije terena će tamo psi biti sretniji. – kaže Anica Sambrailo.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković je nakon ovog incidenta obećao izgradnju novog azila, ukoliko pobjedi na izborima. Kako su svi Dubrovčani imali priliku čuti takva obećanja pred svake izbore, a do danas nema nikakvog pozitivnog pomaka, reći ćemo samo “Živi bili pa vidjeli”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0